Na hlavný obsah

Ukrajinu čaká prelomový deň, môže získať štatút kandidátskej krajiny EÚ

Komisia posúdi jej stav.

Ukrajinu čaká prelomový deň, môže získať štatút kandidátskej krajiny EÚ
Vlajky Európskej únie vejú s ukrajinskými vlajkami pred budovou Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Foto: TASR/AP

Ukrajina sa v piatok (17. 6.) môže významne priblížiť pozícii kandidátskej krajiny Európskej únie. Európska komisia zverejní hodnotenie, či a ako je ruskou inváziou sužovaná krajina pripravená stať sa uchádzačom o členstvo.

Z viacerých vyjadrení únijných činiteľov vyplýva, že komisia kandidatúru odporučí. Vysloviť sa má aj k rovnakému zámeru Gruzínska a Moldavska. Rozhodujúce slovo budú mať o týždeň lídri členských krajín na summite v Bruseli.

Únijná exekutíva predstaví svoje stanovisko deň po tom, ako pri návšteve Kyjeva podporili ukrajinskú kandidatúru francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecký kancelár Olaf Scholz, ktorí doteraz dávali najavo pochybnosti.

Podľa niektorých zdrojov komisia kladné hodnotenie doplní o podmienky týkajúce sa lepšieho fungovania právneho štátu či eliminovania korupcie.

Súhlasný posudok komisie je podmienkou na to, aby kandidatúru mohli jednomyseľne schváliť členské štáty. Väčšina lídrov vidí v rýchlom priznaní pozície uchádzača o členstvo povzbudenie pre Ukrajincov brániacich sa ruskej presile, viacero krajín ako Holandsko či Dánsko však nie je o tomto kroku úplne presvedčených. Viacerí činitelia upozorňujú, že po priznaní kandidatúry môže cesta k samotnému členstvu trvať dlhé roky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet