Na hlavný obsah

Únik toxického plynu v Jordánsku zabil najmenej 13 ľudí

Plyn bol stlačený v cisterne.

Únik toxického plynu zo skladovacej nádrže v jordánskom prístave Akaba v pondelok (27. 6.) zabil najmenej 13 ľudí a ďalších zhruba 250 ich zranil, píše agentúra AP s odvolaním sa na jordánske úrady a štátne médiá. Podľa informácií agentúry Reuters zrejme išlo o chlór.

Video zverejnené štátnymi médiami ukazuje, že cisterna spadla na palubu lode po tom, ako ju z kamióna zdvihol žeriav. Nasledoval výbuch sprevádzaný hustým žltým dymom. Agentúra Reuters s odvolaním sa na jordánskych činiteľov píše, že k úniku došlo pri páde nádrže s chlórom, ktorý bol určený na export do Džibutska.

Zranených previezli do nemocnice a úrady následne oblasť uzavreli. Na mieste zasahujú špecializované tímy. Podľa štátnej televízie do Akaby vyslali záchranné lietadlá.

Jordánska štátna televízia uviedla, že 13 ľudí zahynulo. Ďalších 251 sa zranilo, uviedol jordánsky úrad pre bezpečnosť verejnosti. V lekárskej starostlivosti je podľa štátnej televízie v tejto chvíli stále 199 ľudí.

Predstaviteľ zdravotníctva Džamál Ubajdát vyzval obyvateľov, aby nevychádzali a zatvorili si okná a dvere. Najbližšia obytná štvrť je vzdialená 25 kilometrov.

Jordánsky premiér Bišr Chasávna prišiel do Akaby a navštívil nemocnicu, kde ležia zranení, uviedla štátna televízia. Predseda vlády podľa nej tiež ustanovil vyšetrovací tím na čele s ministrom vnútra, ktorý má okolnosti nešťastia objasniť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet