Na hlavný obsah

Úrady vyzvali obyvateľov mesta Lysyčansk na evakuáciu

Mesto je pod útokom ruských síl.

Úrady vyzvali obyvateľov mesta Lysyčansk na evakuáciu
Situácia po bombardovaní školy pri Lysyčansku. Foto: Euromaidan PR/Twitter

Úrady v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny vyzvali v pondelok (27. 6.) civilistov, aby sa urýchlene evakuovali z mesta Lysyčansk, ktoré je pod útokom ruských síl.

„V dôsledku skutočného ohrozenia života a zdravia vyzývame na okamžitú evakuáciu. Situácia v meste (Lysyčansk) je veľmi zložitá. Zachráňte seba a svojich milovaných, postarajte sa o deti. Môžete si byť istí, že sa o vás postarajú v evakuačných mestách na území Ukrajiny.“ Uviedol gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj na sociálnej sieti Telegram.

Ruské vojenské jednotky cez víkend zamerali svoje útoky na mesto Lysyčansk na východe Ukrajiny po tom, ako v sobotu (25. 6.) dobyli susedné mesto Severodoneck, ktoré od Lysyčansku oddeľuje iba rieka Severný Donec.

Podľa generálneho štábu ukrajinskej armády sa ruské sily v pondelok (27. 6.) snažili pomocou delostrelectva z juhu blokovať Lysyčansk. Podľa štábu útočili pri Lysyčansku aj ruské vojnové lietadlá.

Agentúry TASS v nedeľu (26. 6.) citovala proruských separatistov, ktorí tvrdili, že ruské jednotky do mesta vstúpili z piatich smerov a snažia sa o izolovanie ukrajinských obrancov mesta.

Agentúra Reuters však upozorňuje, že sa jej nepodarilo nezávisle overiť informácie ani jednej zo strán. V rámci Luhanskej oblasti majú ukrajinské jednotky pod kontrolou už len mesto Lysyčansk.

Zo susedného Severodonecka sa poslední ukrajinskí obrancovia stiahli v piatok (24. 6.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet