Na hlavný obsah

USA dodávkami zbraní na Ukrajinu zvyšujú napätie s Ruskom, tvrdí Kremeľ

Zelenskyj uistil, že zbraňami nezaútočia na ruské územie.

USA dodávkami zbraní na Ukrajinu zvyšujú napätie s Ruskom, tvrdí Kremeľ
Test amerického raketového systému HIMARS. Foto: TASR/AP

Západné krajiny, predovšetkým Spojené štáty, zvyšujú dodávkami ťažkých zbraní na Ukrajinu napätie s Ruskom. Uviedol to v stredu (1. 6.) hovorca Kremľa Dmitrij Peskov po tom, ako USA a Nemecko oznámili, že Ukrajine dodajú ďalšie ťažké zbrane vrátane moderných raketových systémov.

„Sme presvedčení, že USA úmyselne a usilovne prilievajú olej do ohňa,“ povedal Peskov. Dodal, že Washington udáva, akým smerom sa boje v rusko-ukrajinskom konflikte budú uberať.

Washington v utorok (31. 5.) oznámil, že Ukrajine dodá moderné raketové systémy vrátane salvových raketometov HIMARS, ktoré dokážu súčasne vypáliť viacero presne riadených rakiet.      

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na margo tejto zásielky povedal, že rakety poslané Ukrajine z USA nepoužijú na útoky na územie Ruska.

Peskov v reakcii uviedol, že Rusko neverí uisteniam zo strany USA a Ukrajiny o tom, že tieto moderné raketové systémy Kyjev použije výhradne na obranné účely. Dodal, že ruská armáda to považuje za priamu hrozbu a podnikne náležité kroky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet