Na hlavný obsah

Útok na školu či život bez vody. Štáb RTVS nakrúcal v ostreľovanom Slovjansku

Nachádza sa v blízkosti frontovej línie.

Ruským jednotkám sa na Donbase stále nedarí prekročiť strategickú rieku Siverskyj Donec. Spoza nej však stále intenzívnejšie útočia na okolie mesta Slovjansk. Zasiahli a znefunkčnili elektrické rozvodne, vodovody aj plynovody. Utrpenie tamojších obyvateľov zaznamenal štáb RTVS.

Dlhé desiatky minút pod sirénou aj časté zvuky delostrelectva. Tak dnes vyzerá život v Slovjansku. Mieste, kde sa celý konflikt v roku 2014 začal. Mesto si vtedy prešlo okupáciou proruskými separatistami aj oslobodením ukrajinskou armádou.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Dnes sa nachádza sotva 10 kilometrov od frontovej línie. S očakávaným ruským útokom na mesto posledných niekoľko tisíc obyvateľov z niekedy viac ako stotisícového mesta každý deň rieši dilemu – ostať alebo odísť?

„Bojíme sa, no prežili sme v roku 2014, a tak dúfame, že nám pomôže hospodin a prežijeme aj v roku 2022. Ani vtedy sme neušli a, ako viete, tu v našom Slovjansku vtedy celá vojna začala,“ hovorí obyvateľka Slovjansku Larisa.

Neodradil ju ani nedávny raketový útok na školu, kde kedysi učila. Ani presviedčanie jej detí, ktoré už mesto opustili. Ani život bez vody, plynu či elektriny.

„Pred chvíľou bol silný výbuch na tejto strane (viď reportáž, pozn.). Veľmi silný. Vystrašilo nás to, no trpíme ďalej. Ujsť nechceme,“ pokračuje Larisa.

Ďalšia sotva stovka ľudí sa v nedeľu (12. 6.) rozhodla, aj po výzve miestneho starostu, odísť. Medzi nimi čakala za zvukov sirény a výbuchov na evakuačný autobus aj Natália s dcérami Dášou a Táňou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet