Na hlavný obsah

Uznávaný neorealistický filmový režisér Roberto Rossellini zomrel pred 45 rokmi

Bol protikladom nablýskaného Hollywoodu.

Uznávaný neorealistický filmový režisér Roberto Rossellini zomrel pred 45 rokmi
Na snímke Roberto Rossellini. Foto: ČTK/Rublič Jiří

Taliansky neorealizmus sa zaradil k najvýraznejším smerom v dejinách kinematografie. Nový smer ako symbolická renesancia filmu po druhej svetovej vojne sa stal výrazným protikladom nablýskaného sveta Hollywoodu a propagandistických filmov. Medzi ťažiskové postavy tohto smeru patril Roberto Rossellini.

Prvé filmy natočil pred vojnou

Roberto Rossellini sa narodil 8. mája 1906 v Ríme do rodiny významného architekta. Vo filmovom priemysle pôsobil ako hudobný skladateľ aj jeho brat Renzo Rossellini. Zložil dokonca hudbu k viac ako 90 filmom vrátane diel svojho brata.

Budúci režisér sa už ako študent technickej vysokej školy zaujímal o film. Strieborné plátno ho uchvátilo aj v rodnom meste. Voľné vstupy do kina dostal od otca, ktorý v metropole Talianska naprojektoval kino ako architekt.

Svoje prvé krátkometrážne snímky natočil pred vypuknutím druhej svetovej vojny a už v počiatkoch kariéry ho považovali za mimoriadne talentovaného režiséra.

Počas vojny sa Roberto Rossellini ocitol v ťažkej pozícii, keďže na jednej strane nakrúcal propagandistické filmy pre taliansky fašistický režim a na strane druhej zachytával dokumentárne zábery pre antifašistický odboj.

Ocenenia za jeho tvorbu

Filmový neorealizmus v najčistejšej podobe ponúkol Rossellini vo vojnovej dráme Roma, citta aperta (Rím, otvorené mesto, 1945), za ktorú si z filmového festivalu v Cannes v roku 1946 odniesol Veľkú cenu (Grand Prize of the Festival). Tento míľnik talianskeho neorealizmu sa stal v tom čase jedným z najväčšmi hodnotených filmov.

Nasledovalo ďalšie priekopnícke dielo s názvom Paisa (1946), vykresľujúce v šiestich epizódach oslobodzovacie boje v rôznych oblastiach Talianska. Za pôvodný scenár k tomuto filmu tvorcov nominovali na Oscara (1950).

Gil Rossellini, syn zosnulého talianskeho režiséra Roberta Rosselliniho, drží ocenenie Zlatý lev, ktoré v roku 1959 získal jeho otec za film Il generale della Rovere. ZDROJ: TASR/AP

V roku 1950 sa Roberto Rossellini oženil so slávnou švédskou herečkou Ingrid Bergmanovou, s ktorou spolupracoval napríklad na oceňovaných filmoch Stromboli (1950), Europa ’51 (1952) alebo Viaggio in Italia (Cesta do Talianska, 1954).

Jeho filmografiu dopĺňajú snímky Germania anno zero (Nemecko v roku nula, 1948), L‘ Amore (Láska, 1948), Era notte a Roma (Bola noc v Ríme, 1960) alebo Il Generale della Rovere (Generál della Rovere, 1959).

Ako uvádza portál Britannica, Rosselliniho realistický štýl ovplyvnil rozvoj dôležitých filmových talentov, akým bol napríklad režisér Federico Fellini, ktorý sa dostal do povedomia v 50. rokoch.

Uznávaný neorealistický filmový tvorca zomrel 3. júna 1977 v Ríme vo veku 71 rokov. Jednou z troch detí, ktoré mal s Ingrid Bergmanovou, je známa herečka Isabella Rosselliniová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet