Na hlavný obsah

V Amazonskom pralese našli telá britského novinára a jeho kolegu

Príčina úmrtia nie je známa.

V Amazonskom pralese našli telá britského novinára a jeho kolegu
Na snímke letecký pohľad na amazonský prales. Foto: TASR/AP

V Amazonskom pralese v Brazílii našli telá britského novinára Doma Phillipsa a jeho kolegu Bruna Pereiru. Informovala o tom v pondelok (13. 6.) agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne médiá, ktoré citujú Philipsovu ženu. Brazílske úrady zatiaľ nepotvrdili úmrtie dvojice.

Zosnulými sú 57-ročný novinár Dom Phillips, ktorý pracoval na voľnej nohe, spolupracoval s denníkom The Guardian a v Amazonii zbieral informácie pre knihu o udržateľnom rozvoji. Jeho kolegom bol Bruno Araújo Pereira, odborník na domorodý život a bývalý vládny zamestnanec.

Príčina úmrtia dvojica zatiaľ nie je verejne známa. Brazílska polícia minulý týždeň zatkla jedného z miestnych rybárov Amarilda da Costu de Oliveira po tom, čo sa dvojici údajne vyhrážal. V sobotu (11. 6.) na jeho lodi našla polícia stopy krvi a „organickú hmotu zrejme ľudského pôvodu v rieke“, napísala agentúra Reuters.

Pereira sa ako pracovník vládnej agentúry Funai zaoberal problematikou domorodých obyvateľov a ochranou krajiny, kde žijú. Preto mal časté spory s rybármi.

Správa o nájdení dvoch tiel prišla len krátko po tom, ako objavili osobné veci nezvestnej dvojice. Konkrétne išlo o batoh a ďalšie drobnosti zachytené na strome a napoly ponorené v rieke.

Phillipsa a Pereiru naposledy videli minulú nedeľu (5. 6.) ráno na rieke v regióne Javari. Vracali sa z dvojdňovej reportážnej cesty do mesta Atalaia do Norte, kam už ale nedorazili.

Údolie Javari je odľahlou časťou pralesa, ktorá je domovom najväčšieho počtu izolovaných domorodých obyvateľov, ale tiež pôsobiskom kokaínových gangov, pytliakov a rybárov. Ako Phillips, tak aj Pereira mali roky skúseností s prácou v Amazónii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet