Na hlavný obsah

V Británii sa začal experiment, firmy budú testovať štvordňový pracovný týždeň

Do projektu sa zapojí približne 3 300 zamestnancov.

Štvordňový pracovný týždeň za rovnakú mzdu. Myšlienka – často označovaná ako utópia – môže byť realitou aj v Spojenom kráľovstve. V krajine sa začal polročný experiment. Chcú zistiť, ako kratší pracovný týždeň ovplyvní príjmy spoločnosti, produktivitu aj blahobyt zamestnancov.

Približne 70 rožných firiem a 3 300 zamestnancov bude v Spojenom kráľovstve testovať štvordňový pracovný týždeň. Niektorí účastníci povedali, že už len myšlienka samotného experimentu zvýšila ich efektivitu práce.

„Pred 100 rokmi sme si mysleli, že nie je možné mať päťdňový pracovný týždeň, a teraz to považujeme za normu. Túto transformáciu dokáže uskutočniť akákoľvek spoločnosť na svete. Spolupracujeme s firmami v rôznych sektoroch. V strojárstve, vo finančných službách, v IT, s obchodnými spoločnosťami a dokonca so školami,“ vysvetlil riaditeľ spoločnosti 4 Day Week Andrew Barnes.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Za dôležitú považujú komunikáciu

Počas experimentu sa použije takzvaný model 100:80:100. Inými slovami 100% mzdy za 80% času výmenou za záväzok 100%-nej efektivity.

„Každá firma bude mať vlastné meranie výsledkov a produktivity zamestnancov. Ako napríklad fyzický produkt, finančnú bilanciu, prípadne kvalitu poskytnutých služieb. Vždy je to o tom, čo považuje firma za dôležité pre fungovanie,“ uviedol Brendan Burchell z Katedry sociálnych vied, Univerzity v Cambridge.

Podľa odborníkov je dôležité, aby manažment spoločnosti komunikoval so zamestnancami. Nie je to o nariadení, ale o vzájomnom spôsobe hľadania, ako robiť veci inak.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet