Na hlavný obsah

V europarlamente sa hovorí o zrušení jednomyseľného hlasovania v rámci rozhodnutí EÚ

Potrebné by boli zmeny ustanovujúcich zmlúv.

Európsky parlament chce čo najskôr začať plniť očakávania občanov, ktoré vyplynuli z Konferencie o budúcnosti Európy. Jedným zo záverov je požiadavka na zrušenie jednomyseľného hlasovania. Časť poslancov preto požaduje zmeny v zakladajúcich európskych zmluvách.

Viac ako rok diskutovali predstavitelia Európskej únie s občanmi o tom, ako by mala vyzerať Európa.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Únia by podľa nich mala byť spravodlivejšia, solidárnejšia, bojovať proti klimatickým zmenám a rýchlejšie prijímať rozhodnutia. Na rozšírenie právomocí Únie v niektorých oblastiach však treba urobiť zmeny v základných európskych zmluvách.

„Budeme požadovať väčšie kompetencie v oblasti zdravotníctva, v oblasti obrany, v oblasti energetiky, pretože teraz čelíme napríklad energetickej kríze a máme pomerne dosť zviazané ruky. To sú všetko veci, ktoré vyvstávajú z aplikačnej praxe a nevidíme dôvod, prečo by sa takýmto spôsobom nemali tie zmluvy upraviť,“ uviedla europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Pozícia Európskeho parlamentu v tejto otázke nie je jednoznačná. Časť poslancov súhlasí s väčšími kompetenciami Únie v oblasti zdravotníctva, či energetiky. Upozorňujú však aj na riziká, ktoré by otvorenie zmlúv a zrušenie jednomyseľnosti mohli priniesť.

„V takých oblastiach, ako je zefektívnenie rozhodovacieho procesu zrušením práva veta, čiže jednomyseľného hlasovania a dohodnutím sa na jedinom spôsobe, a to kvalifikovanou väčšinou hlasov, môže byť pre také štáty, ako je Slovensko, neprijateľné,“ povedal europoslanec Robert Hajšel (Smer-SD).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet