Na hlavný obsah

V Grécku bude počas leta preventívne pôsobiť vyše 200 hasičov z európskych krajín

Majú pomáhať pri prípadných požiaroch.

V Grécku bude počas leta preventívne pôsobiť vyše 200 hasičov z európskych krajín
Ilustračná fotografia - Hasiči hasia lesný požiar. Foto: TASR/AP

Európska komisia (EK) vo štvrtok oznámila, že viac ako 200 hasičov a technického vybavenia z Bulharska, Fínska, Francúzska, Nemecka a Rumunska, ako aj z Nórska bude neustále prítomných v priebehu najkritickejších mesiacov v Grécku, aby miestnym záchranárom pomáhali v prípade rozsiahlych zásahov pri lesných požiaroch.

Záchranári z piatich členských krajín EÚ a Nórska bude financovať a koordinovať Mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany.

„Je jasné, že čelíme celosvetovej zmene klímy a že od nás Európanov si to vyžaduje spoločnú reakciu. V auguste 2021 zaznamenalo Grécko približne 65 lesných požiarov za deň, keď priemerné teploty často vystúpili nad 40 °C. S gréckymi úradmi sme sa preto dohodli na pohotovostnej prítomnosti viac ako 200 vysokokvalifikovaných hasičov z celého kontinentu na podporu vnútroštátnych záchranárov, keď vypuknú požiare,“ opísal situáciu eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič v správe pre médiá.

Minulý rok bojovali s požiarmi

Podľa jeho slov táto koordinovaná pomoc umožní nielen rýchlu reakciu na vypuknuté požiare, ale zabezpečí sa aj dôležitá výmena skúseností v rámci všetkých zapojených hasičov.

Posilnená spolupráca európskych hasičských zborov s Gréckom nasleduje po predošlej mimoriadne horúcej sezóne s výskytom mnohých lesných požiarov. Z hľadiska EÚ ide o opatrenia na najvyššej úrovni na pripravenosť na lesné požiare.

Tieto opatrenia zahŕňajú aj flotilu „vodných bombardérov“ systému rescEU, ktoré sú k dispozícii členským štátom EÚ a štátom zúčastňujúcim sa na Mechanizme EÚ v oblasti civilnej ochrany.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet