Na hlavný obsah

V legislatíve neexistuje pojem energetická chudoba, SAV to chce zmeniť

Od energetikov preto začína zbierať dáta.

Aj keď niektoré domácnosti nemajú peniaze na to, aby mohli svietiť a kúriť, pojem energetická chudoba v slovenskej legislatíve stále neexistuje. Zmeniť to chce Slovenská akadémia vied (SAV). Od energetikov preto začína zbierať dáta, aby vypracovala prvú štúdiu energetickej chudoby v krajine.

Domácnosti nezamestnaných, poberateľov sociálnych dávok alebo aj jedného rodiča s deťmi ohrozuje energetická chudoba najviac.

„V Slovenskej republike zatiaľ neexistuje presná, jednotná legislatívna definícia, čo to je energetická chudoba. Treba však zdôrazniť, že podobne je to tak v celej Európskej únii,“ vysvetlil hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Radoslav Igaz.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

V dotyku s energetickou chudobou sú tie domácnosti, ktoré nemajú ani na zabezpečenie jej nevyhnutného chodu.

„Aby dokázali napríklad plnohodnotne vykúriť danú domácnosť alebo aby dokázali platiť za energie, ktoré sú v domácnosti potrebné,“ dodala analytička Wood & Company Eva Sadovská.

Analýzu chcú vypracovať tento rok

Podľa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví je takýchto domácností na Slovensku odhadom asi 20 %. Bez definície energetickej chudoby totiž nie je možné jednoznačne určiť, koľkých a ktorých domácností sa týka.

Analýzu chcú akademici vypracovať ešte do konca tohto roka. Potom ju predložia vláde ako podklady na prípravu systémových opatrení v oblasti boja s energetickou chudobou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko