Na hlavný obsah

V obci Kútniky chce developer postaviť logistické centrum, obyvatelia sú proti

Stavbu budú mať niektorí doslova pod oknami.

Namiesto poľa s úrodnou pôdou bude stáť takmer kilometrová hala. V obci Kútniky pri Dunajskej Strede chce jeden z najväčších developerov v Európe postaviť logistické centrum. Obyvatelia okolitých obcí na Žitnom ostrove sú proti. Megastavbu budú mať niektorí doslova pod oknami.

Už nie obilie, ale takmer 750 metrov dlhá skladová hala na necelých tridsiatich hektároch ornej pôdy. Investor už na predstavenie zámeru vytvoril aj webovú stránku, na ktorej vyzdvihuje strategickú polohu- blízko Bratislavy, Budapešti aj Viedne. Ešte bližšie sú však rodinné domy- prvé vzdušnou čiarou asi 30 metrov.

„Budú tu jazdiť stovky kamióny denne, bude tu 24 hodinová prevádzka. To všetko budeme počúvať aj dýchať,“ povedal obyvateľ obce Kútniky Norbert Valkai.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Absolútne nevhodné umiestnenie do obytných zón, na ornej pôde prvej bonity a tiež v chránenej vodnej oblasti Žitný ostrov,“ uviedol prednosta Okresného úradu v Dunajskej Strede Michal Deraj.

Hektárový park či cyklotrasy

Investor priemyselný park v strede poľa obhajuje tým, že bude spĺňať najprísnejšie ekologické štandardy. Vysadia k nemu aj hektárový park, vybudujú ihrisko či cyklotrasy.

„Najúrodnejšia orná pôda sa nestratí, bude uložená a chránená. Budovu a dopravu spoločnosť zámerne orientovala tak, aby všetky prekladiská nesmerovali k žiadnej obytnej zóne,“ vysvetlila spoločnosť Panattoni.

Na obecnom úrade v Kútnikoch má projekt zelenú. Priemysel namiesto poľa uprednostnili už v územnom pláne v roku 2007. Nič nezmenili ani dve petície, ktorými sa proti výstavbe postavilo osemsto miestnych. Starosta ani jednu z nich neprijal, na otázky nereagoval.

Keďže pole je v súkromnom vlastníctve, zasiahnuť nemôže agro ani envirorezort.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny