Na hlavný obsah

V parlamente rokujú o odvolaní Sulíka, o jeho osude sa rozhodne zrejme až budúci týždeň

Návrh predložila opozícia.

V parlamente rokujú o odvolaní Sulíka, o jeho osude sa rozhodne zrejme až budúci týždeň
Foto: TASR

V parlamente sa začala mimoriadna schôdza, na ktorej chce opozícia odvolať ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS). Tvrdí, že ohrozil Slovensko, keď nepripravil dostatočné dokumenty na rokovanie o šiestom sankčnom balíku Európskej únie proti Rusku.

Embargo na ruskú ropu podľa Smeru-SD opäť zvýši ceny za pohonné látky. Návrh opozície zrejme podporí aj niekoľko poslancov hnutia OĽANO. Zvyšok koalície však Sulíka podrží. O jeho osude sa rozhodne zrejme až na budúci týždeň.

Diskusia k Sulíkovmu odvolávaniu je oproti iným celkom pokojná. Vystúpiť nateraz stihlo len niekoľko rečníkov. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý.

Predseda Smeru-SD Robert Fico opakovane tvrdí, že Sulík nedostatočne tlačil na premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) pri rokovaniach o embargu na ruskú ropu, čo spôsobí Slovensku katastrofu v podobe vysokých cien palív. Podľa neho dokonca hrozí, že benzín či nafta istý čas vôbec nebudú.

„Spomeňte si na dnešný deň, keď sa budete pozerať na cenovky v septembri alebo v októbri tohto roku, a budete blahorečiť, že benzín a nafta stoja okolo dvoch eur. Nielenže budete blahorečiť za cenu, ale aj za to, že nafta a benzín sú,“ prízvukoval Fico.

Ropa a plyn

Sulík obvinenia odmietol a pripomenul, že energetická kríza panuje v celej Európe. Obavy zo zatvorenia Slovnaftu a nedostatku benzínu či nafty podľa neho nie sú na mieste.

„Slovnaft nebude odstavený, mám to vyrokované a potvrdené generálnym riaditeľom Slovnaftu. Slovenský trh bude uprednostnený. Mám to potvrdené vlastníkom Slovnaftu koncernom MOL,“ obhajoval sa Sulík.

Pripúšťa však, že ceny energií pre vysokú infláciu a vojnový konflikt na Ukrajine porastú. Podľa neho to však nebude také drastické ako prezentuje opozícia.

Zákazníci SPP, resp. druhého najväčšieho poskytovateľa plynu, môžu uzavrieť nové zmluvy na štyri roky za lepšie podmienky. „Dnešná cena 43 eur na megawatthodinu (MWh) porastie na 57 eur, teda o 20 percent a inflácia k tomu,“ vysvetlil. Tí, ktorí uzavrú zmluvu na kratší čas, si priplatia o 42 % viac, teda 66 eur za MWh.

Nejednotné OĽANO

Sulíka podporil aj Heger, podľa ktorého ide iba o slabý pokus opozície. „Pán Fico, už dva roky sa snažíte o rozvrat a prinášate do tejto spoločnosti zlobu. Chcete sa silou mocou vrátiť k moci,“ zdôraznil.

Hnutie OĽANO pritom nie je jednotné. Za odvolanie Richarda Sulíka plánuje s opozíciou hlasovať Györgi Gyimesi a uvažuje o tom aj Milan Kuriak. „Momentálne to mám tak pol na pol, ale rozhodnem sa ešte podľa toho, čo sa udeje na klube,“ dodal Kuriak.

Naopak ministra hospodárstva plným počtom podrží hnutie Sme rodina aj strana Za ľudí. Kľúčové hlasovanie sa očakáva na budúci týždeň.

Predseda parlamentu v pléne povedal, že ďalšie dni sa bude pokračovať v rokovaní o odvolávaní vždy až po prerokovaní termínovaných bodov z aktuálnej riadnej 66. schôdze. Predpokladá, že sa tak najbližšie stane v stredu (22. 6.) alebo vo štvrtok (23. 6.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál