Na hlavný obsah

V prešovskej nemocnici leží pacientka s podozrením na opičie kiahne

Čaká sa na výsledky laboratórnych testov.

V prešovskej nemocnici leží pacientka s podozrením na opičie kiahne
Na snímke z elektrónového mikroskopu sú zobrazené zrelé vírusové častice opičích kiahní. Foto: TASR/AP

V prešovskej Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana hospitalizovali pacientka, ktorá vykazuje príznaky opičích kiahní.

Aktuálne sa čaká na výsledky laboratórnych testov, priblížil námestník riaditeľa pre liečebno-preventívnu starostlivosť pre nechirurgické odbory nemocnice Boris Mavrodiev.

„Opatrenia vo vzťahu ku kontaktom pacientky sú v kompetencii príslušného regionálneho úradu verejného zdravotníctva, ktorý bol o situácii informovaný,“ dodal.

Evidovali už viacero podozrení

„O tomto prípade bol Úrad verejného zdravotníctva SR informovaný. Odobratú vzorku od osoby zaslali na vyšetrenie do Bratislavy. O prípadnej pozitivite na opičie kiahne budeme verejnosť informovať,“ uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Ten zdôraznil, že nejde o prvé podozrenie na výskyt opičích kiahní na Slovensku. „Evidovali sme už podozrenia na opičie kiahne, rádovo v jednotkách prípadov. Hoci klinický obraz alebo osobná anamnéza nenasvedčovali vysokej pravdepodobnosti potvrdenia diagnózy opičích kiahní, v záujme úplnej istoty sa osobám odobrali vzorky a vyšetrili ich,“ uviedol Mikas.

Ani v jednom prípade sa opičie kiahne zatiaľ nepotvrdili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko