Na hlavný obsah

V Prešovskom kraji opravia 8 mostov a 15 úsekov ciest III. triedy

Financie pôjdu z vlastného rozpočtu a z úveru od EIB.

V Prešovskom kraji opravia 8 mostov a 15 úsekov ciest III. triedy
Ilustračná snímka. Foto: TASR

V 13 okresoch Prešovského samosprávneho kraja (PSK) odstránia havarijný a nevyhovujúci stav na 15 úsekoch ciest III. triedy s celkovou dĺžkou viac ako 20 kilometrov. Riaditeľ Správy a údržby ciest PSK Marcel Horváth uviedol, že sa zároveň opraví aj osem mostov.

V obci Vyšné Repaše, kde taktiež dôjde k oprave mostnej konštrukcie a prístupovej cesty od Ulože, v piatok (3. 6.) odovzdali zhotoviteľom zmluvy o dielo. V prípade ciest sa náklady vyšplhajú na takmer tri milióny eur, mosty si vyžiadajú ešte o 2,5 milióna eur viac.

Všetky práce realizuje krajská samospráva z vlastného rozpočtu v kombinácii s úverom z Európskej investičnej banky.

„Najdrahší most v Nižnom Slavkove má hodnotu 1,4 milióna eur. Najstarší mostný objekt, ktorý zrekonštruujeme, postavili v roku 1890 v obci Radvaň nad Laborcom,“ priblížil Horváth. Na väčšine objektov sa zmení nosná konštrukcia, najdlhšie potrvajú opravy v obci Huncovce pod Tatrami, a to 240 dní.

„Zmluvné podmienky so zhotoviteľmi sme nastavili so zreteľom na zvyšovanie cien stavebných materiálov. Celkový nárast nákladov pri stavebných prácach je na úrovni 23 % v porovnaní s obdobím pred vojnovým konfliktom,“ doplnil riaditeľ.

Oprava havarijného stavu

Kraj okrem toho pripravuje verejné obstarávanie aj na mostný objekt cez potok Rohovčík pred obcou Krivany. Zameria sa aj na mosty pri odbočke do obce Jalová, medzi Popradom a Spišskou Teplicou a tiež v Liptovskej Tepličke.

V procese prípravy sú aj ďalšie úseky ciest III. triedy v okresoch Bardejov, Humenné, Poprad, Kežmarok, Prešov, Sabinov a Stropkov.

„Ak by sa súťaž podarilo vyhodnotiť do konca júla, tak koncom augusta a v septembri by šli do rekonštrukcie ďalšie cesty a mosty. Na mostné objekty by šlo 1,5 milióna eur a ďalšie tri milióny eur na cestné úseky,“ doplnil Horváth.

Predseda PSK Milan Majerský upozornil, že vďaka týmto opravám sa zníži objem ciest v havarijnom stave zo 74 na päť kilometrov. „Dohromady sme za štyri roky opravili 470 kilometrov ciest,“ dodal. Prešovský kraj má podľa neho v správe 2 500 kilometrov ciest II. a III. triedy a 1 237 mostov, čo je najviac na Slovensku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny