Na hlavný obsah

V Rakúsku sa objavili dva prípady záškrtu, jeden pacient chorobe podľahol

Stav druhého sa zlepšuje.

V Rakúsku sa objavili dva prípady záškrtu, jeden pacient chorobe podľahol
Na snímke z mikroskopu baktéria Corynebacterium diphtheriae spôsobujúca záškrt. Foto: Wikipédia - Voľné dielo

V Rakúsku sa vyskytli dva prípady ochorenia záškrtom a jeden z nakazených pacientov chorobe vo viedenskej nemocnici podľahol. Informovala o tom vo štvrtok (9. 6.) agentúra APA s odvolaním sa na rakúske ministerstvo zdravotníctva.

Druhý človek, ktorému záškrt diagnostikovali, je tiež v nemocnici vo Viedni a jeho stav sa zlepšuje. „Miestne zdravotnícke úrady podnikli potrebné opatrenia a oba prípady nahlásili medzinárodným zdravotníckym orgánom,“ uviedol rakúsky minister zdravotníctva Johannes Rauch.

Záškrt môže mať rôzne prejavy a pri včasnom záchyte býva dobre liečiteľný antibiotikami. Šíria sa kvapôčkami, podobne ako napríklad nádcha, ale vzácne aj stykom s kontaminovanými predmetmi.

Ochorenie najčastejšie začína horúčkou, slabosťou a bolením v krku, časom sa potom na sliznici objavujú bieložlté napadnuté miesta, ktoré nemožno odstrániť bez porušenia tkaniva. Tie sa potom môžu šíriť. Jedna z foriem záškrtu bola v minulosti obávaným ochorením u dojčiat a malých detí, končila aj zadusením chorého.

V máji sa záškrt objavil tiež v Česku, kde je očkovanie proti nemu, rovnako ako na Slovensku, povinné. Išlo o prvý prípad od roku 1995. Zdrojom nákazy staršej ženy z Vysočiny bolo podľa Štátneho zdravotného ústavu domáce zviera. Na Slovensku naposledy ochorenie zaznamenali ešte pred jeho vznikom – v roku 1980.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet