Na hlavný obsah

V ruskej ropnej rafinérii pri ukrajinských hraniciach vypukol požiar

Mali tam spozorovať ukrajinské drony.

V ropnej rafinérii v Novošachtinsku v ruskej Rostovskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou vypukol v stredu (22. 6.) ráno požiar. Došlo k nemu krátko po tom, čo nad rafinériou údajne spozorovali dva ukrajinské drony. Informuje o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na ruskú agentúru TASS.

Jeden z dronov údajne narazil do výmenníka tepla, kde následne vypukol požiar. Druhý dron z miesta odletel, citovala agentúra TASS nemenovaný zdroj z miestnej samosprávy.

Podľa agentúry Interfax sa hasičom podarilo požiar uhasiť,  k zraneniam nedošlo.

Podnik, ktorý je schopný spracovať 7,5 milióna ton ropy za rok, uviedli do prevádzky v roku 2009. Ďalšie prevádzky boli v rafinérii dokončené v rokoch 2014 a 2015, dodala agentúra.

Patrila Medvedčukovi

Denník Ukrajinska pravda pripomenul, že podľa americkej stanice Rádio Sloboda sa vo februári 2014 spolumajiteľom novošachtinskej rafinérie stala rodina ukrajinského politika a oligarchu Viktora Medvedčuka, pokladaného za blízkeho ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Vlani rafinériu podľa ruských médií kúpila iná firma.

Po vypuknutí vojny proti Ukrajine pred 119 dňami prepuklo v Rusku niekoľko požiarov skladov palív či munície. Zatiaľ sa nevie, koľké z nich vznikli podpaľačstvom či náhodou.

Niektoré z nich médiá či úrady pripísali údajným ukrajinským záškodníkom či náletom. Rusko napríklad obvinilo Ukrajinu z útoku bojových vrtuľníkov na sklad paliva v Belgorode a tiež z ostreľovania niekoľkých dedín, ktoré sa nachádzajú pri hranici. Ukrajinskí predstavitelia zodpovednosť za tieto útoky odmietajú, alebo ich nechcú komentovať.

„Samovražedný dron“ je bezpilotné lietadlo, ktoré je zvyčajne od začiatku skonštruované tak, aby sám poslúžil na priamy útok na cieľ. Môže byť postavený aj ako „vyčkávacia munícia“, teda dron je vypustený do vzduchu, kde vyčkáva, kým nastane vhodný moment na útok. Ukrajina podľa dostupných informácií dostala z USA okrem iného niekoľko stoviek „samovražedných dronov“ Switchblade.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet