Na hlavný obsah

V ružinovskej nemocnici vyoperovali pacientovi nesprávne oko

Prijali viaceré opatrenia.

V ružinovskej nemocnici vyoperovali pacientovi nesprávne oko
Na snímke Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) v Ružinove. Foto: TASR

V bratislavskej Nemocnici Ružinov vyoperovali pacientovi nesprávne oko. V dôsledku toho prišiel o obe oči. Lekárka, ktorá operáciu viedla, už s pacientmi nepracuje. V nemocnici prijali viaceré opatrenia. K prípadu dostal podnet aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Podobný incident doteraz v nemocnici nezaznamenali.

„Nemocnica poskytla pacientovi a jeho rodine plnú súčinnosť pri zmiernení následkov, a to zdravotníckeho, psychologického aj sociálneho charakteru. Veľmi citlivo vnímame túto tragickú udalosť. Samozrejme, s dotknutými komunikujeme a budeme nápomocní vo všetkých smeroch,“ reagovala Eva Kliská, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava, pod ktorú zariadenie patrí. Vzniknutej situácie im je podľa jej slov nesmierne ľúto.

Potvrdila, že lekárka už prácu pri lôžku pacienta ani na ambulancii a operačných sálach oftalmologickej kliniky nevykonáva. Podľa dostupných informácií viedla operáciu uznávaná oftalmologická autorita.

Personál preškolili

Nemocnica po incidente preškolila personál očnej kliniky v predoperačnej príprave. „Na operačnej sále sa dôsledne vykonáva manažment protokol bezpečnej operácie s následným dodržovaním pravidiel pooperačnej starostlivosti,“ dodala hovorkyňa.

Vytvorila sa podľa nej tiež pracovná skupina a do protokolu, tzv. checklistu, sa zapracovali nové poznatky. Bližšie informácie vzhľadom k prebiehajúcemu šetreniu a citlivosti prípadu nemocnica neposkytla.

Ministerstvo zdravotníctva SR ho nekomentovalo. „Podnetom sa zaoberá ÚDZS, v ktorého kompetencii je preverovanie, či bola poskytnutá zdravotná starostlivosť správne. Kým nebudú k dispozícii závery, ministerstvo zdravotníctva sa nebude k prípadu vyjadrovať,“ skonštatoval rezort.

ÚDZS potvrdil, že k prípadu dostal podnet. Ozrejmil, že v rámci výkonu dohľadu sa posudzuje postup nemocnice a nie konkrétneho zdravotníckeho pracovníka. Na jeho ukončenie má deväť mesiacov, lehota sa môže maximálne o tri mesiace predĺžiť.

V prípade zistenia pochybenia pri poskytnutí zdravotnej starostlivosti môže úrad uložiť povinnosť prijať opatrenia na odstránenie nedostatkov. Môže tiež poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti uložiť pokutu, prípadne zákaz výkonu zdravotníckeho povolania najviac na jeden rok. „Ak poskytovateľom zdravotnej starostlivosti je právnická osoba, zákaz výkonu zdravotníckeho povolania môže uložiť jej odbornému zástupcovi,“ priblížil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko