Na hlavný obsah

V Severodonecku sa stále bojuje, situácia v meste je neprehľadná

Obe strany si pripisujú úspechy.

V Severodonecku sa stále bojuje, situácia v meste je neprehľadná
Ilustračná snímka - ukrajinskí vojaci s národnou vlajkou sedia vo vojenskom vozidle, ktoré prechádza ulicami Severodonecku. Foto: TASR/AP

Situácia v obliehanom východoukrajinskom meste Severodoneck je naďalej neprehľadná, tvrdé boje o strategické mesto pokračujú a obe strany tvrdia, že dosiahli isté úspechy. Starosta Oleksandr Strjuk v utorok (7. 6.) ukrajinskej televízii povedal, že Rusko vyslalo viac vojakov a snaží sa ovládnuť celé mesto, ukrajinskí obrancovia ale podľa neho držia svoje pozície. Podľa Moskvy ruské jednotky v Severodonecku kontrolujú všetky obytné štvrte.

Ruské sily kontrolujú „obytné štvrte Severodoneckú“, povedal v utorok podľa agentúry Interfax ruský minister obrany Sergej Šojgu. Doplnil, že ruská strana sa ďalej snaží prevziať kontrolu nad priemyselnou zónou mesta a tiež obcami v jeho okolí.

Podľa Šojgua je teraz „oslobodená“, čo v slovníku Moskvy znamená, že ju obsadili ruské okupačné sily a jednotky proruských separatistov, významná časť Doneckej a Luhanskej oblasti na ľavom brehu rieky Severný Doneck.

Minister doplnil, že ruské sily ovládajú 97 percent oboch ukrajinských oblastí. Na ich celé územie si robia nároky dve proruskými separatistami jednostranne vyhlásené republiky. Ich nezávislosť Moskva uznala krátko pred februárovou inváziou.

Pokračujú pouličné boje

Gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj naproti tomu agentúre AP povedal, že ruské sily ovládajú len priemyselné predmestia Severodonecka. „Pokračujú tuhé pouličné boje, a to s premenlivou úspešnosťou. Situácia sa neustále mení, ale Ukrajinci útoky odrážajú,“ uviedol.

„Postupuje totálna deštrukcia mesta, ruské ostreľovanie za posledných 24 hodín výrazne zosilnelo. Rusi používajú taktiku spálenej krajiny,“ dodal Hajdaj. Informácie z bojiska nemožno nezávisle overiť.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom najnovšom nočnom videoposolstve uviedol, že ukrajinské jednotky zvádzajú v Severodonecku s inváznymi ruskými silami intenzívnu bitku. Situácia v meste sa „mení z hodiny na hodinu“, pripustil v pondelok (6. 6.) starosta mesta Strjuk. 

Taktiež Americký Inštitút pre výskum vojny (ISW) vo svojej najnovšej analýze priznal, že aktuálne sa nedá určiť, ktorá strana čo v Severodonecku ovláda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet