Na hlavný obsah

V Taliansku spáchal asistovanú samovraždu prvý človek

Jeho zdravotný stav bol preňho neznesiteľným.

V Taliansku spáchal asistovanú samovraždu prvý človek
Na ilustračnej snímke injekčná striekačka. Foto: ČTK/BELGA

V Taliansku prvý vážne chorý pacient vykonal asistovanú samovraždu. Ochrnutý 43-ročný muž získal súhlas na zákrok už v novembri minulého roka. Jeho uskutočnenie ale na niekoľko mesiacov zablokovali spory o tom, ako asistovanú samovraždu vykonať.

Zdravotnícke úrady totiž odmietli ochrnutému mužovi poskytnúť nevyhnutné zariadenie. Prístroj a potrebné lieky nakoniec poskytlo jedno občianske združenie a muž zomrel vo štvrtok (16. 6.) okolo 11.00 h, uviedla agentúra ANSA.

Muž, ktorý vystupoval pod menom Mario, niekoľkokrát uviedol, že je pre neho jeho súčasný zdravotný stav neznesiteľným. „Som vystavený zhluku udalostí, úplne závisím od ostatných, som ako loď bez kormidla uprostred oceánu,“ vyhlásil muž.

„Som si plne vedomý svojho fyzického stavu i vyhliadok, a preto som úplne pokojný smerom k tomu, čo sa chystám urobiť,“ dodal.

Problémy okolo prevedenia

Cestu k vykonaniu asistovanej samovraždy otvoril v roku 2019 Ústavný súd. Vtedy rozhodol, že pomoc pacientovi, ktorý jasne vyjadril svoju vôľu zomrieť, nemožno vždy považovať za napomáhanie k samovražde. To je v Taliansku trestný čin.

Muž, ktorý po dopravnej nehode ochrnul a pripútali ho na lôžko, získal v novembri minulého roka súhlas na vykonanie asistovanej samovraždy od zdravotníckych úradov v regióne Marche, kde býval.

Problémy vznikli okolo konkrétneho prevedenia samovraždy. Verejné zdravotníctvo totiž odmietlo mužovi poskytnúť liek a stroj nevyhnutný na vykonanie zákroku.

„Keďže k tomu chýba zákon, tak sa taliansky štát nepodieľal na nákladoch na vykonanie asistovanej samovraždy,“ uviedlo združenie Associazione Luca Coscioni. To sa dlhodobo snaží o schválenie zákona o eutanázii. Združenie tak vyhlásilo verejnú zbierku, z ktorej potom uhradilo nákup prístroja aj liekov.

Ako to prebiehalo?

Podľa informácií talianskej tlače Mario okolo jedenástej spustil prístroj, ktorý mu vpichol smrtiaci liek. V jeho posledných chvíľach s ním boli jeho blízki aj aktivisti. Tí celú procedúru nafilmovali, aby bolo zrejmé, že išlo o samovraždu.

Taliansky parlament v posledných týždňoch diskutuje o návrhu zákona „o konci života“. Text obsahuje beztrestnosť pre lekárov a zdravotníkov, ktorí sa zúčastňujú na asistovanej samovražde.

Téma v Taliansku stále vyvoláva kontroverziu. Proti asistovanej samovražde sa stavia katolícka cirkev. Jej hodnostári, hoci počet veriacich i praktizujúcich neustále klesá, majú stále veľký vplyv na talianskych politikov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet