Na hlavný obsah

Veľká Británia plánuje zjednodušiť víza pre absolventov prestížnych univerzít

Johnson chce do krajiny prilákať najlepšie mladé mozgy.

Veľká Británia plánuje zjednodušiť víza pre absolventov prestížnych univerzít
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kabinet Borisa Johnsona chce do krajiny prilákať najlepšie mladé mozgy. Predstavil novú vízovú schému pre absolventov z 50 top svetových univerzít. Jej podmienky sú jednoduchšie ako pre ostatných obyvateľov Európskej únie.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Viliam Ovsepian.

Prísť môžu aj spolu s rodinou

Absolventom medicíny, vedeckých disciplín, informačných technológií, ale aj humanitné vedy britská vláda otvorila cestu do krajiny. Na získanie pracovných víz už nebudú potrebovať potvrdenie od zamestnávateľa a vysokú úroveň angličtiny.

V závislosti od dosiahnutého stupňa vzdelania sa môžu usídliť v krajine na 2 a viac rokov, a to aj spolu s rodinou.

Minister financií Rishi Sunak v písomnom stanovisku žiada, aby sa podniky budúcnosti budovali v Spojenom kráľovstve už dnes. Nová schéma zabezpečí prílev tých najlepších z najlepších a krajina bude aj naďalej popredným centrom inovácií a kreativity.

Podmienkou je, aby sa absolvovaná univerzita objavila v niekoľkých renomovaných rebríčkoch 50 najlepších svetových alma mater. Tie najčastejšie obsadzujú školy v Spojených štátoch, Austrálii, Číne, Nemecku, Francúzsku a Švajčiarsku.

Môže to ešte viac prehĺbiť rozdiely

Odborník na migráciu Christopher Desira však plány kritizuje. Pre RTVS vysvetľuje, že to môže ešte viac rozšíriť priepasť medzi rozvinutým Spojeným kráľovstvom a mnohými rozvojovými krajinami.

Tamojší absolventi, ktorí by mohli nabrať skúsenosti vo Veľkej Británii a uplatniť ich po príchode domov, jednoducho šancu nedostanú.

Britská vláda sa na plány pozerá ako na ďalší krok pobrexitovej samostatnosti. Odborník však upozorňuje, že na vedľajšiu koľaj tým odsunula aj absolventov Európskej únie, vrátane Slovenska.

Christopher Desira dodáva, že bodový systém pre absolventov, ktorých univerzity nie sú v TOP rebríčku, majú stále tvrdé podmienky pre získanie práce. Potrebujú predložiť doklad o prijatí do zamestnania a splniť jazykové testy.

Čím je práca náročnejšia na kvalifikáciu, tým ľudia získajú viac bodov.
Problémy majú aj zamestnávatelia, pretože musia preukázať, že na pracovné miesto nedokázali získať občana Veľkej Británie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál