Na hlavný obsah

Veľkolélske rameno pri Komárne má znovu otvorené dva vtoky

Čistejšia voda dokáže prilákať nový život.

Okolo jedného z posledných zachovaných dunajských ostrovov už obteká oveľa viac vody. Veľkolélske rameno pri Komárne má znovu otvorené dva vtoky. Je to príležitosť pre nové živočíchy, rastliny, ale aj turistov.

Moment, keď sa prepojilo rameno s veľkým Dunajom. Prekážkou, aby stojatá voda začala prúdiť, bola umelo postavená stena z kameňov.

„V minulosti boli všetky ramená na Slovensku zatvorené, ľudia si mysleli, že tým bude oveľa lepšie fungovať plavba v hlavnom koryte, ale došlo k tým k úplnej deštrukcii všetkých tých ekosystémov,“ priblížila Karolína Sobeková, koordinátorka projektu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Okolo Veľkolélskeho ostrova bude od teraz pretekať viac a, najmä, čistejšej vody. Práve tá dokáže prilákať nový život.

„Potrebujeme, aby do tej vody, do toho ramena, sa mohli dostať ryby, mohli migrovať, mohli sa tu rozmnožovať,“ uviedol Tomáš Kušík, predseda Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia.

„Ťažká technika odstránila brehovú časť, teda kamene a pôdu. A, vlastne, umožnili spojenie tých vodných tokov,“ uviedol Karol Kažimír, vedúci odboru stratégie Vodohospodárskej výstavby.

Prekopať bariéry trvalo vodohospodárom viac ako mesiac. Podobné práce už robili na druhej strane ostrova v roku 2013. Tým, že z mŕtveho ramena sa postupne stáva živé, dostávajú šancu na návrat nielen ryby, ale aj príroda na Veľkolélskom ostrove.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko