Na hlavný obsah

Veľkoplošné maľby skrášlia podchod na žilinskom sídlisku Vlčince

V týchto dňoch tam vzniká už tretia veľkoplošná maľba.

Na žilinskom sídlisku Vlčince vznikajú veľkoplošné maľby, ktoré skrášlia doteraz fádny podchod bytového domu. Sídliskovú galériu nielen v tejto časti mesta vytvára streetartový umelec Denis Valašek.

„Pri diskusii vzišiel nápad vytvoriť niečo na tému Fulla a mne sa táto myšlienka zapáčila. Ak umelec niečo navrhuje v tomto kontexte, tak je dôležité, aby zvážil, kde to navrhuje,“ uviedol pre televízny regionálny magazín Regina Valašek. Pri tvorbe diel používa geometrické tvary a hru s priestorom. Dôležitá je v jeho dielach aj hĺbka.

Pozrite si celú reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

Umelec by mal podľa neho do svojich interpretácií diel vkladať aj vlastné prvky. Myslí si, že rovnakým spôsobom rozmýšľal aj slovenský maliar a ilustrátor Ľudovít Fulla.

Reakcie obyvateľov sídliska boli veľmi pozitívne. Podľa Milana Piliara z Obvodného stavebného bytového družstva Žilina sa počet nelegálnych grafitov na sídlisku od vzniku prvej maľby znížil.

Ján Rzeszoto zo Žilinského skrášľovacieho spolku pripomína, že väčšia galéria vzniká už niekoľko rokov v mestskej časti Nové mesto – časť Frambor.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny