Na hlavný obsah

Viac žien vo vedení firiem. EÚ sa zhodla na kvótach

Prípadné postihy za nedodržanie si štáty určia samy.

Viac žien vo vedení firiem. EÚ sa zhodla na kvótach
Na ilustračnej snímke ženy pracujúce v kancelárii. Foto: ČTK/Wavebreak

Európske firmy obchodovateľné na burze by mali mať od roku 2026 vo svojom vedení aspoň 40 % žien. V kombinácii s výkonnými pozíciami by potom táto kvóta mala predstavovať 33 %. Zhodli sa na tom v utorok (7. 6.) večer zástupcovia členských krajín a Európskeho parlamentu.

Europoslanci chceli do návrhu presadiť postihy pre firmy nespĺňajúce túto požiadavku. Po nesúhlase niektorých štátov však bude táto otázka výlučne právomocou orgánov krajín EÚ. Zhodu musia ešte formálne potvrdiť plénum europarlamentu a ministri členských štátov.

Európska komisia prišla s návrhom na povinné zastúpenie žien vo vedení podnikov už pred desiatimi rokmi, proti sa však dlhodobo stavala veľká časť členských štátov Únie.

„Len v krajinách, ktoré majú záväzné pravidlá, sa v strednodobej a dlhodobej perspektíve darí zvyšovať zastúpenie žien. Je najvyšší čas, že sa podarilo túto smernicu prijať,“ vyhlásila členka europarlamentného vyjednávacieho tímu Evelyn Regnerová.

Nedostatočný rast

Podľa nej je v súčasnosti vo vedúcich pozíciách firiem v EÚ 30 % žien, exekutívna pozícia ich potom zastáva 8,5 %. Ročne ich zastúpenie rastie o 0,6 percentuálneho bodu, čo je podľa poslankyne nepostačujúce.

„Musíme čo najlepšie využiť predpoklady ľudí bez ohľadu na ich pohlavie a ďalšie charakteristiky,“ privítala v stredu (8. 6.) dohodu eurokomisárka pre rovnaké príležitosti Helena Dalliová. Podľa nej súčasné zastúpenie žien na vedúcich pozíciách nezodpovedá pomeru absolventov európskych univerzít.

Viaceré členské krajiny Únie sa povinným kvótam navrhovaným poslancami dlhodobo bránili. Súčasné francúzske predsedníctvo za podpory Nemecka a niektorých ďalších krajín zo západnej a severnej časti EÚ ale prispelo k ich presadeniu. Štáty si však vybojovali to, že prípadné postihy za nedodržiavanie smernice si budú určovať samy.

Mnohé krajiny majú ďaleko k dosiahnutiu méty, ktorá bude platiť o štyri roky. Kým napríklad vo Francúzsku je vo vedúcich pozíciách firiem 45 percent žien, v Estónsku je to iba deväť percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet