Na hlavný obsah

Viaceré krajiny obnovujú ťažbu uhlia. Na Slovensku to už nie je možné

Štát už ťažbu podporovať nebude.

Viaceré krajiny pre komplikácie s dodávkami plynu obnovujú ťažbu uhlia. Na Slovensku to už nie je možné. Hornonitrianske bane upozornili, že proces transformácie regiónu a ukončenie ťažby sa začal. Okrem toho, štát už ťažbu podporovať nebude.

Ukončenie ťažby v hornonitrianskych baniach je v záverečnej fáze. Ťaží sa už len v bani Nováky a v bani Čáry. Hoci spoločnosť bola na ťažbu nastavená ešte na niekoľko rokov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Pre baňu Nováky sme pripravovali 12. pole kde sa nachádza 6 až 9 miliónov ton uhoľných zásob zásob, ktoré sme mali ťažiť v rokoch 2023 až 2034. Takmer 26 miliónov ton uhoľných zásob sa ešte nachádza na ložisko Gbely, kde prevádzkujeme baňu Čary, čo by znamenalo ťažbu na niekoľko desiatok rokov,“ uviedla Adriana Siváková, hovorkyňa Hornonitrianskych baní Prievidza, a. s.

„V princípe, ak by prevádzkovateľ Hornonitrianskych baní dokázal ťažiť uhlie a predávať ho, nikto by mu v tom nebránil. Vláda akurát rozhodla o tom, že zastaví financovanie výroby elektriny z domáceho uhlia,“ vysvetlil Jozef Badida, analytik portálu Energieprevas.sk.

Bez dotácií však bane pokračovať v ťažbe nechcú a vláda dotácie obnoviť neplánuje.

Pre Slovensko je totiž výroba elektriny z hnedého uhlia nerentabilná nielen ekologicky, ale aj ekonomicky. Na spaľovanie lignitu v Elektrárni Nováky sa odberatelia skladali sumou približne 120 miliónov eur ročne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko