Na hlavný obsah

Vláda sa zatiaľ s odborármi na zvýšení platov nedohodla

Školskí odborári zostávajú v pohotovosti.

Vláda sa s odborármi na zvýšení platov zamestnancov verejnej a štátnej správy zatiaľ nedohodla. Odborári trvajú na desaťpercentnom navýšení miezd od júla. Vláda im navrhuje jednorazový 500 eurový príspevok. Odborárom dala čas do polovice júla, aby si premysleli ďalšie kroky. Zamestnanci škôl, ktorých sa to tiež týka, zostávajú v štrajkovej pohotovosti.

Okrem jednorazového 500-eurového príspevku pre zamestnancov verejného sektora, vláda odborárom iné riešenia neponúkla.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Prirodzene, po prvom kole to väčšinou končí bez dohody, bolo by veľkým prekvapením keby to skončilo dohodou. Zvolili sme mimoriadnu situáciu, rokujeme uprostred roka čo na Slovensku ešte nebolo. Záleží nám na tom, hľadáme riešenia, hľadáme zdroje a diskusia bude pokračovať ďalej,“ uviedol premiér Eduard Heger (OĽANO).

Odborári 500-eurovú pomoc nepovažujú za krok, ktorý by nízke platy a problém inflácie vyriešil.

„Tri percentá už sú dohodnuté v kolektívnej zmluve, plus k tomu ďalších sedem percent, čiže desať percent od júla. Na tom zotrvávame a vláda prišla s ponukou 500-eurového príplatku, ktorý sme my odmietli,“ uviedla prezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová.

Odborári majú čas rozhodnúť sa do polovice júla, keď by mali rokovania pokračovať. Zamestnanci škôl zostávajú v štrajkovej pohotovosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika