Na hlavný obsah

Vo Francúzsku sa konalo prvé kolo parlamentných volieb

Druhé kolo volieb sa uskutoční budúcu nedeľu.

Francúzi si v nedeľu (12. 6.) volia nový parlament. Ako bude 577-členná dolná komora Národného zhromaždenia vyzerať, bude jasné až po druhom kole. To sa uskutoční na budúcu nedeľu (19. 6.).

Tretie kolo prezidentských volieb- tak tohtoročné parlamentné voľby vo Francúzsku nazýva líder ľavicovej koalície Jean-Luc Mélenchon, ktorý o sebe hovorí ako o budúcom premiérovi. A nemusí byť ďaleko od pravdy.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

V predvolebnom prieskume spoločnosti IFOP by jeho koalícia skončila s 26 percentami na prvom mieste. Podľa tejto sondáže by Macronovu stredovú koalíciu Spolu od víťazstva delil iba jeden percentuálny bod.

„Máme vládu a prezidenta, ktorý si myslí, že parlamentné voľby sú len administratívnou formalitou. Emmanuel Macron sa domnieval, že nepotrebuje žiadnu kampaň a nemusí robiť nič. Napätie v krajine je veľké a diskusia ho vždy zmierni,“ dodal Mélenchon.

Na výsledok čaká celá Európa

Ak by koalícia Emmanuela Macrona vo voľbách vyhrala, ale nezískala väčšinu, musel by si súčasný prezident hľadať nových spojencov na dlhodobú spoluprácu a reformy.

Nielen francúzski občania, ale celá Európa so zatajeným dychom čaká, kto parlamentné voľby v krajine vyhrá. Zmena vedenia by totiž obmedzila schvaľovanie zákonov. To by mohlo mať vplyv na celú Európsku úniu, kde je Francúzsko jednou z ťažných síl.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet