Na hlavný obsah

Vo vojne v Tobruku bojovali aj Slováci. Nemci ho dobyli pred 80 rokmi

Strategicky dôležitý prístav je neodmysliteľne spätý s druhou svetovou vojnou.

Vo vojne v Tobruku bojovali aj Slováci. Nemci ho dobyli pred 80 rokmi
Vojaci si počas postupu na Tobruk pripravili cestu pre tanky cez britskú protitankovú priekopu. Foto: ČTK/Sueddeutsche Zeitung Photo

Tobruk obsadili Briti v januári 1941. Obkľúčeniu nemecko-talianskych vojsk odolávala dôležitá pevnosť aj vďaka československým vojakom až do novembra 1941, keď britské vojská základňu vyslobodili zo zovretia.

Jednu z posíl tvoril od 21. októbra 1941 aj 11. československý peší prápor pod velením podplukovníka Karla Klapálka. Prápor o sile takmer 650 osôb podliehal poľskej Samostatnej karpatskej streleckej brigáde a podieľal sa na obrane západného sektoru.

Ďalšia protiofenzíva obávaných Afrikakorps generála Erwina Rommela ale bola úspešná. Pred 80 rokmi, 21. júna 1942, padol Tobruk na čas do rúk mocností Osi (vojensko-politické zoskupenie štátov, ktoré bojovali v druhej svetovej vojne proti Spojencom. Išlo o Nemecko, Taliansko a Japonsko).

Armádny nemecký generál Erwin Rommel sa rozpráva s vojakom Afrického zboru v dobytom meste Tobruk.
Armádny generál Erwin Rommel (vľavo) sa rozpráva s vojakom Afrikakorps v dobytom meste TobrukFoto: ČTK/Sueddeutsche Zeitung Photo
Foto: ČTK/Sueddeutsche Zeitung Photo

Nemcom začal dochádzať dych

V líbyjskom prístave sa síce nemecko-talianske vojsko zmocnilo veľkých zásob potravín a paliva, veľmi skoro však Nemcom v Afrike došiel dych.

Už v októbri 1942 začali Briti pod velením generála Bernarda Montgomeryho útok pri Alamejne a na začiatku novembra, po slávnom víťazstve „Montyho“ a jeho mužov, začali nemecko-talianske vojská ustupovať. Ustupujúci Nemci zanechali na stenách odkaz – „zase sa vrátime“.

Postavenie spojeneckých vojsk sa navyše výrazne posilnilo vylodením americko-britských branných síl na čele s generálom Dwightom Eisenhowerom v Maroku a Alžírsku.

Po dobytí Tobruku ošetrujú nemeckí zdravotníci zranených britských vojakov.
Nemeckí zdravotníci ošetrujú po dobytí Tobruku zranených britských vojakov.Foto: ČTK/Sueddeutsche Zeitung Photo
Foto: ČTK/Sueddeutsche Zeitung Photo

Strategický Tobruk Briti opäť obsadili v novembri 1942. Koncom roku 1942 sa do prístavu vrátila aj československá jednotka, ktorá tentoraz zabezpečovala protilietadlovú obranu.

Mocnosti Osi (od marca 1943 pod vrchným velením generála von Arnima) potom ešte niekoľko mesiacov odolávali anglicko-americkým útokom v Tunisku. Vojna v severnej Afrike sa skončila v máji 1943 kapituláciou nemeckých a talianskych oddielov v Tunise.

Do bojov o Tobruk sa okrem Britov, československých a poľských jednotiek zapojili aj Austrálčania, Slobodní Francúzi či Novozélanďania.

Poľný maršal Rommel, ktorého po neúspešnom atentáte na Hitlera v júli 1944 donútili spáchať samovraždu, cvičil svoje jednotky Afrikakorpsu na operácie v púštnom teréne aj na slovenských Záhorských viatych pieskoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet