Na hlavný obsah

Voda ako vojnová zbraň? Ruskí vojaci ostreľujú zariadenia na prevádzku vodných zdrojov

Útoky na vodnú infraštruktúru porušujú dohovory.

Voda ako vojnová zbraň? Ruskí vojaci ostreľujú zariadenia na prevádzku vodných zdrojov
Ľudia napĺňajú nádoby vodou z hasičského auta v meste Lysyčansk v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Ruskí agresori na Ukrajine útočia nielen na vojenské ciele, ale ničia aj civilné objekty a základnú infraštruktúru. Pravidelne ostreľujú najmä zariadenia na prevádzku vodných zdrojov.

Vedci upozorňujú, že voda je čoraz vzácnejšia, a preto sa z nej stáva i čoraz silnejšia vojnová zbraň. Podľa OSN bude do roku 2050 takmer 6 miliárd ľudí trpieť jej nedostatkom. Útoky na civilnú vodnú infraštruktúru porušujú medzinárodné dohovory.

Vodu ako zbraň používajú ruskí agresori na Ukrajine. Nejde však o novú vojnovú taktiku. Už roky platí, že čím menej vody je, tým viac útokov na jej zdroje pribúda. Portál Politico pripomína, že ju ruská armáda použila už v Sýrii a v Líbyi, nepohrdli ňou však ani znepriatelené strany v Iraku či v Egypte. Na Ukrajine je voda zbraňou i cieľom.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Anna Síposová.

Hrozba dehydratácie

Európsky komisár pre životné prostredie Virginijus Sinkevičius vysvetľuje, že Rusko, využívalo hrozbu dehydratácie, aby si vynútilo kapituláciu Mariupola. Počas brutálneho obliehania zastavili prívod vody do mesta.

Okupanti tiež hneď tri dni po začiatku invázie zničili priehradu v Chersonskej oblasti, ktorá blokovala prístup vody na Krym, polostrov anektovalo Rusko pred 8 rokmi. Ich letecké útoky mieria aj na potrubia či čističky.

„Táto taktika útokov na vodné zdroje je atraktívna pre svoj rýchly dosah, ale aj pre demoralizáciu cieľovej populácie,“ vysvetlila Irena Jenčová z Euraktivu.

Ekologická katastrofa na Ukrajine

Ukrajina pre vojnu čelí aj ekologickej katastrofe. Najmä na Donbase, pôdu i vodu totiž kontaminuje vybuchnutá munícia. Riziko však hrozí v celej krajine.

„V prípade Ukrajiny si treba uvedomiť, že je to silne industrializovaná krajina so stovkami chemických baníckych a hutníckych lokalít. Je tam veľa atómových elektrární, skládok jadrového odpadu. Čiže ak sa budú bombardovať tieto ciele, riziko kontaminácie vodných zdrojov bude veľmi vysoké,“ doplnila Jenčová.

Toxická voda je tiež problém pre ukrajinské poľnohospodárstvo. Obilnica Európy potrebuje na zavlažovanie polí kvalitné vodné zdroje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál