Na hlavný obsah

Vodičské skúšky sa zmenia, autoškoly sa obávajú pomalšieho procesu

Záujemcov už nebudú skúšať v autoškolách.

Záujemcov o vodičský preukaz čakajú od budúceho roka zmeny. Pribudne teória, viac otázok, aj nová forma skúšania. Ministerstvo vnútra chce získanie vodičského oprávnenia zefektívniť. Z autoškôl však zaznievajú obavy, že sa celý proces spomalí.

Záujemcov o vodičský preukaz už nebudú skúšať priamo v autoškolách, ale na dopravných inšpektorátoch. Na testy už pero potrebovať nebudú.

„Systém sa zefektívni, pretože prechádzame postupne z papierovej podoby do tzv. elektronickej,“ uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Majiteľ autoškoly má obavy, že takéto skúšanie mimo autoškoly skúšku spomalí. Viac efektivity vidí v doterajšej podobe skúšania budúcich vodičov.

„Ráno prídu do autoškoly, policajt príde za nimi, urobia papierovú formu, kde je 27 otázok, 55 bodov je maximum, vyškrtajú a majú to hotové. Kto prejde, ten postupuje ďalej. Ide na cvičisko a potom na jazdu. Ak sa mu zadarí, tak poobede má všetko za sebou na druhý deň si môže požiadať o vodičský preukaz,“ vysvetlil doterajší postup majiteľ autoškoly Peter Čavojský.

Viac opravných skúšok

Majiteľ autoškoly si myslí, že po novom, sa to všetko v jeden deň nestihne. Záujemca o vodičský preukaz v jeden deň absolvuje teoretickú skúšku a až na druhý deň jazdu.

Ministerstvo ubezpečuje, že kto chce, stihne všetko za jeden deň. Komora autoškôl elektronickú formu testovania víta.

„Pretože skúšky budú objektívnejšie. Zatiaľ v tom nevidíme žiadne mínusy. Naopak, myslím, že to bude pre každého za rovnakých podmienok,“ povedal predseda Slovenskej komory výcvikových zariadení autoškôl Jozef Rohaľ.

Ministerstvo avizuje aj ďalšiu zmenu. Ak niekto nespraví teoretickú skúšku na prvýkrát, namiesto dvoch opravných skúšok dostane ešte o jeden pokus navyše.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko