Na hlavný obsah

Vojaci na Srí Lanke strieľali do ľudí na pumpe

Zranilo sa 7 osôb.

Srílanskí vojaci strieľali do ľudí čakajúcich v rade na benzín. Zranených bolo sedem ľudí, informuje dnes denník The Guardian. V celej krajine sa v sobotu (18. 6.) vytvorili pri benzínových pumpách dlhé fronty. Krajina prežíva hlbokú hospodársku krízu a nie je schopná zabezpečiť dovoz základného tovaru – potravín, liekov a pohonných látok.

V sobotu večer sa minul benzín na pumpe v meste Visuvamadu, ktoré leží asi 360 kilometrov severne od Kolomba. Ľudia začali protestovať a armáda začala paľbu, podľa jej predstaviteľa ľudia na vojakov hádzali kamene a poškodili armádne auto. Podľa policajnej správy sa zranili civilisti a traja vojaci.

Dvadsaťdva miliónov Srílančanov bojuje s nedostatkom a ľudia stoja v radách na všetko. Prezident Gotabaja Radžapaksa odmieta niekoľko mesiacov rezignovať, ale svojich funkcií sa vzdali dvaja jeho bratia, ktorí zastávali posty premiéra a ministra financií.

Nejde o prvý incident

Vláda poslala vojakov strážiť benzínové pumpy. Už v apríli prišiel pri streľbe o život jeden motorista, ktorého zabili policajti pri proteste proti predaju benzínu na prídel. Cez tento víkend polícia hlási stretnutia motoristov s poriadkovými silami na troch miestach.

Vláda v snahe zredukovať presuny ľudí vyhlásila dvojtýždňovú uzáveru štátnych inštitúcií a škôl.

V krajine je vysoká inflácia a podľa OSN štyri z piatich rodín začali vynechávať niektoré denné jedlá, pretože si nemôžu nákup drahých potravín dovoliť. Svetový potravinový program začal s distribúciou potravinových poukazov – v Kolombe ich dostáva 2 000 žien.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet