Na hlavný obsah

Vyšetrovanie vojnových zločinov na Ukrajine pokračuje

Na vyvodenie záverov je ešte skoro, hovorí OSN.

Vyšetrovanie vojnových zločinov na Ukrajine pokračuje
Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Komisia Organizácie spojených národov (OSN) pre vyšetrenie vojnových zločinov na Ukrajine zhromaždila početné obvinenia z ich spáchania ruskými vojakmi. Zatiaľ je ale príliš skoro na to, aby z nich vyvodila závery. Novinárom to v stredu (15.6) povedal predseda komisie Erik Möse.

„Komisia dostala informácie o svojvoľnom vraždení civilistov v mestách Buča a Irpiň pri Kyjeve, ničení majetku a plienení, ako aj o útokoch na civilnú infraštruktúru, predovšetkým na školy,“ uviedol Möse, bývalý sudca Európskeho súdu pre ľudské práva.

V Charkovskej a Sumskej oblasti komisia pozorovala „zničenie rozsiahlych častí rezidenčných oblastí, ktoré pravdepodobne zapríčinilo letecké bombardovanie alebo raketové údery proti civilným cieľom,“ uviedol.

Komisia informácie zatiaľ nepotvrdila

Získané informácie a návštevy zničených miest podporujú podľa Möseho tvrdenia, že v oblastiach boli závažným spôsobom porušené ľudské práva, medzinárodné humanitárne právo a spáchané vojnové zločiny. Komisia si však vyhradila právo tieto informácie zatiaľ nepotvrdiť.

„V tejto fáze nemôžeme robiť faktické vyhlásenia a vyjadrovať sa k právnej podstate týchto udalostí,“ vysvetlil.

Svoju prácu na Ukrajine komisia, ktorú zriadila Rada OSN pre ľudské práva (UNHRC), začala len minulý týždeň. Jej predstavitelia sa počas svojich návštev v Buči, Irpini, Charkove a Sumách stretli so zástupcami miestnych úradov či predstaviteľmi organizácií občianskej spoločnosti. Zhromažďovali aj svedectvá od miestnych obyvateľov.

Moskva od začiatku invázie na Ukrajinu popiera, že by ruskí vojaci útočili na civilné ciele.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet