Na hlavný obsah

Voľba riaditeľa RTVS: Rozchádzajú sa názory kandidátov na koncesionárske poplatky

Hovorí sa o detských kanáloch či nových weboch.

Voľba riaditeľa RTVS: Rozchádzajú sa názory kandidátov na koncesionárske poplatky
Na snímke areál RTVS v Mlynskej doline v Bratislave. Foto: SITA

Členovia parlamentného výboru v pondelok (13. 6.) vypočúvali kandidátov na generálneho riaditeľa RTVS. Podmienky splnili ôsmi uchádzači. Mediálny výbor stihol do začiatku Rádiožurnálu na Rádiu Slovensko vypočuť piatich z nich – Daniela Živicu, Vladimíra Semana, Tibora Búzu, Petra Jankú a Ivana Goliana.

Šéfa spojeného „telerozhlasu“ majú poslanci Národnej rady voliť 22. júna. Téme sa v Rádiožurnále venoval redaktor RTVS Marián Kukelka.

Koncesionárske poplatky – zachovať či zrušiť?

Bývalý moderátor náboženského vysielania Vladimír Seman kritizoval údajne „bratislavsko-centrické“ fungovanie RTVS. V tomto duchu chce zmeniť aj financovanie inštitúcie, aby išlo viac peňazí do regiónov.

Hovorí o vytvorení ôsmich regionálnych štúdií. Zároveň je však za zrušenie financovania RTVS zo strany občanov. „Koncesionárske poplatky sú dávno prekonaný model financovania médií verejnej služby, od ktorého upúšťajú aj tí, ktorí ho nedávno velebili,“ poznamenal.

Naopak, bývalý manažér jedného z mobilných operátorov Ivan Golian by koncesionárske poplatky nielen ponechal, ale aj zvýšil. „Navrhujem zvýšenie na 6,87 eur namiesto súčasných 4,64 eur. Ja si uvedomujem, že je to možno nie celkom ľúbivá téma, avšak mali by sme skôr či neskôr diskutovať o zvýšení úhrady za služby verejnosti,“ tvrdí.

Golian tiež informoval, že v prípade zvolenia, sa jeho manželka vzdá aktuálneho členstva v Rade pre vysielanie a retransmisiu. Zároveň navrhuje pozastavenie vysielania dvoch televíznych kanálov – športového a spravodajského.

Detský kanál či prémiové weby

Bývalý programový riaditeľ RTVS Tibor Búza, ktorý sa tiež uchádza o post riaditeľa, navrhuje vznik programu pre detského diváka ešte v tomto roku.

„Myslím si, že tam je náš najväčší dlh, čo sa týka vysielania RTVS. Som presvedčený, že sme schopní takýto kanál bez dodatočných finančných nákladov spustiť ešte do konca tohto roka. Je to záležitosť preformátovania, nastavenia a spustenia celého vysielania ako darček pod stromček pre našich najmenších divákov,“ hovoril.

Bývalý podpredseda Asociácie mediálnych agentúr Daniel Živica navrhuje do financovania inštitúcie zapojiť aj európske peniaze určené na inovácie v kreatívnom priemysle. Apeluje aj na podporu športových prenosov.

Zároveň však musel poslankyni Jane Žitňanskej (Za ľudí) vysvetľovať, ako to myslel, keď v prezentácii naznačil, že by meno šéfa spravodajstva konzultoval s mediálnym výborom Národnej rady SR.

„Bolo to myslené tak, že v prvom rade som pripravený na to, aby sme si tieto konkrétne oblasti naozaj koncepčne odladili. Aby som dostal možnosť odprezentovať závery,“ vysvetlil.

Bývalý šéfdramaturg Rádia Devín Peter Janků chce vypracovať analýzu počúvanosti jednotlivých rozhlasových okruhov. Zároveň navrhuje vytvoriť štyri prémiové weby.

„Je to de facto transformácia súčasných rádií na interaktívny web Junior pre mládež a deti, na Literu, kde bude dramatická a literárna tvorba, Pyramída, ktorá ponúkne rozhlasový a audio obsah a estévéčka, ktorá ponúkne audiovizuálny a televízny obsah, všetko za symbolickú cenu 1,16 eur,“ definoval.

Badač o platoch, Rezník o novom okruhu a Machaj o spravodajstve

O post riaditeľa RTVS sa uchádza aj filmový producent Peter Badač, ktorý veľkú časť projektu venuje práci so zamestnancami. Navrhuje aj vytvorenie vnútrofiremného ombudsmana.

„Dôležitou cestou by nemalo byť radikálne prepúšťanie alebo zvyšovanie platov plošne, ale myslím si, že by bolo treba urobiť si dôkladnú analýzu odmeňovacieho systému, pracovných náplní, platov a rozpočtu,“ skonštatoval.

Detský seriál vo svojom projekte plánuje, rovnako ako Búza, aj súčasný riaditeľ Jaroslav Rezník. Zároveň plánuje aj nový rozhlasový okruh.

„Vytvoríme novú nízkonákladovú rozhlasovú službu Ľudovka, ktorá sa bude zameriavať na šírenie folklórnej produkcie a bude šírená výlučne prostredníctvom siete Digital audio broadcasting,“ špecifikoval.

O post riaditeľa RTVS sa uchádza aj bývalý programový riaditeľ Slovenského rozhlasu Ľuboš Machaj. Jeho hlavnou ambíciou je zlepšiť spravodajstvo a žiada vytvoriť nový spravodajský post u severných susedov SR. „Treba okamžite obsadiť spravodajský bod v Poľsku. Tam sa momentálne dejú dôležité veci,“ poukázal.

Poslanci budú nového riaditeľa RTVS voliť na budúci týždeň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál