Na hlavný obsah

Voľných pracovných miest pribúda, pod nedostatok zamestnancov sa podpísala pandémia

Voľné pracovné miesta sú v službách aj gastre.

Kto chce robiť, prácu si nájde. Vo výrobe, v hotelierstve, alebo aj v IT segmente. Najväčší boom zažije trh práce v treťom štvrťroku. Vyplýva to z prieskumu personálnej agentúry Manpowergroup Slovensko.

Pod nedostatok zamestnancov sa podpísali pandemické opatrenia. Pracovníci z prevádzok, ktoré skončili alebo museli dočasne zavrieť, odišli pracovať do iných sektorov.

„Pandémia nám zaškrtila ekonomiky. Nejak ich zúžila do akéhosi prežívacieho módu,“ uviedla generálna riaditeľka ManpowerGroup Slovensko Zuzana Rumiz.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Voľné pracovné miesta sú v segmentoch výroby, služieb, reštaurácií, hotelierstve a v IT sektore.

Rumiz hovorí, že študenti na vysokých školách dostávajú nepostačujúci obsah vyučovacej látky. „Ale toto nie je fenomén len Slovenska. Skrátka, to školstvo, nemá šancu držať rytmus so zmenou, ktorá sa deje práve na pracovnom trhu.“

Viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Rastislav Machunka zo skúsenosti hovorí, že zamestnávateľov trápia oveľa triviálnejšie veci, ako je vzdelanie. Často ide o ľudí, ktorí boli doteraz nezamestnateľní, čo sa podpisuje aj pod kvalitu ich práce.

„Niektorí majú problém prísť načas do práce a neuvedomujú si, že pracovný čas je treba dodržiavať. Takisto technologickú disciplínu že v práci sa pracuje a neoddychuje a podobne. Sme však nútení aj takýchto ľudí prijať,“ uviedol Machunka.

Rumiz dodáva, že otvorenou ostáva otázka ako ovplyvnia vývoj pracovných miest sankcie Európskej únie proti Rusku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko