Na hlavný obsah

Von der Leyenová: Ukrajina musí vyhrať vojnu s Ruskom

EÚ sa musí zbaviť závislosti od ruských energií, dodala.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová počas vystúpenia na medzinárodnej konferencii Globsec 2022.
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová počas vystúpenia na medzinárodnej konferencii Globsec 2022.Foto: TASR
Foto: TASR

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová vyjadrila vo štvrtok (2. 6.) na bezpečnostnej konferencii Globsec 2022 Bratislava Forum jasnú podporu Ukrajine. Podľa nej je strategickým záujmom a morálnou povinnosťou EÚ, aby mala Ukrajina možnosť do nej vstúpiť.

„Ukrajinci musia vyhrať túto vojnu a (ruský prezident Vladimir) Putin musí pocítiť veľkú strategickú prehru. Musí byť jasné, že agresor za napadnutie suverénnej krajiny zaplatí obrovskú cenu,“ povedala.

Šéfka EK ďalej uviedla, že členské štáty EÚ plne mobilizujú ekonomickú silu prostredníctvom sankcií, zatiaľ čo Putin mobilizuje svoje jednotky.

Ruské energie

Zdôraznila, že členské štáty sa musia zbaviť závislosti od ruských fosílnych palív. Podľa nej ide o „najvážnejšie odstrihnutie“, aké môže Únia urobiť ruskej ekonomike, ktorá nie je veľmi diverzifikovaná.

Von der Leyenová v tejto súvislosti zmienila aj prechod na obnoviteľné zdroje a vyzvala na masívne investovanie v tejto oblasti. Podľa jej slov to nie je dobré len v boji proti klimatickej zmene, ale takisto aj pre našu nezávislosť a bezpečnosť.

Dodala, že Ukrajina ihneď potrebuje ekonomickú a finančnú podporu. V súvislosti s obnovou Ukrajiny zmienila vytvorenie platformy, ktorú bude viesť Ukrajina.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet