Na hlavný obsah

Vrak Titanicu objavil, keď pátral po jadrových ponorkách. Robert Ballard oslavuje 80 rokov

Titanic nebol jediný vrak, ktorý objavil.

Vrak Titanicu objavil, keď pátral po jadrových ponorkách. Robert Ballard oslavuje 80 rokov
Na snímke objaviteľ vraku lode Titanic Robert Ballard. Foto: wikimedia commons

Americký oceánológ Robert Ballard oslávi 30. júna svoje osemdesiatiny. Narodil sa 30. júna 1942. Preslávil sa v polovici 80. rokov, keď sa mu podarilo v hlbinách Atlantiku nájsť vrak Titaniku.

Objav legendárnej lode bol ale len „vedľajším produktom“ pátrania po stratených jadrových ponorkách Thresher a Scorpion. Americké námorníctvo, ktoré hradilo veľkú časť nákladov Ballardovej výpravy, to využilo ako vhodnú kryciu historku pre utajenie svojej operácie.

Výber Roberta Ballarda nebol náhodný, po univerzite totiž slúžil v druhej polovici 60. rokov v americkom námorníctve a neskôr sa zapájal do vojenských operácií.

Ballard používal na prieskum morského dna videokamery, ktoré mali v porovnaní s bežne používanými sonarmi množstvo výhod. Vďaka tejto metóde objavil nielen stratené ponorky a Titanik.

Na dobovej snímke je loď Titanic zachytená na začiatku svojej plavby.
Na dobovej snímke je loď Titanic zachytená na začiatku svojej plavby.Foto: wikimedia commons
Foto: wikimedia commons

K prieskumu mora ho priviedol román

K prieskumu mora ho pritiahol Verneov román Dvadsaťtisíc míľ pod morom. Získal tiež doktorát z morskej geológie.

Titanic nebol jediný vrak, ktorý Ballard objavil. Napríklad v roku 1989 to bol vrak nemeckej vojnovej lode Bismarck, ktorú britské loďstvo potopilo v Atlantickom oceáne po dramatickom súboji v máji 1941.

V roku 1998 našiel na dne Tichého oceánu vrak lietadlovej lode Yorktown, potopenej japonskou ponorkou v preslávenej bitke o atol Midway. A v roku 2002 vrak torpédoborca PT-109, ktorého potopenie japonskou vojnovou loďou Amagiri 2. augusta 1943 prežil neskorší americký prezident John Fitzgerald Kennedy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet