Na hlavný obsah

Vstup Ukrajiny do EÚ môže trvať dlhé roky

Niektoré krajiny EÚ s jej členstvom majú problém.

Vstup Ukrajiny do EÚ môže trvať dlhé roky
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leynová počas tlačovej konferencie z 11. júna 2022. Foto: TASR/AP

Európska komisia (EK) v piatok (17. 6.) odporučila kandidatúru Ukrajiny do Európskej únie (EÚ). Podporu Kyjevu vo štvrtok (16. 6.) vyjadrili lídri Nemecka, Francúzska, Talianska a Rumunska – Olaf Scholz, Emmanuel Macron, Mario Draghi a Klaus Iohannis.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil návštevu štyroch európskych lídrov v Kyjeve za historický moment. Ukrajina podľa neho pocítila podporu snaženiu na ceste do Európskej únie.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Jana Balková.

Jan Kovář z Ústavu medzinárodných vzťahov v Prahe vysvetľuje, že štatút kandidátskej je prvým oficiálnym krokom v prístupovom procese.

„Neznamená to, že začínajú vyjednávania. Ide iba o formálne uznanie, že krajina je považovaná za kandidátsku a predpokladá sa, že v najbližšom období začnú vyjednávania. Ich začatie však musí byť opäť odsúhlasené všetkými členskými štátmi EÚ,“ doplnil Kovář.

Poľnohospodárska veľmoc

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba si je vedomý, že status kandidátskej krajiny je symbolický akt. Povedal to pre nemeckú verejnoprávnu televíziu.

„Pre Ukrajinu to znamená, že môže byť legálne ukotvená v prístupovom procese. Je však dôležité, aby všetci povedali, že patríme do Európy,“ dodal Kuleba.

To však môže byť problém. Niektoré členské štáty totiž Kyjevu vyčítajú nedostatok reforiem a korupciu. Dmytro Kuleba hovorí, že ak by jeho krajina nemala úplatkárstvo pod kontrolou, Rusko by ju už dávno zničilo.

Podľa Kovářa niektoré členské štáty poukazujú na to, že ak by sa Ukrajina stala súčasťou EÚ, museli by sa výrazne zmeniť niektoré spoločné politiky.

„Ukrajina je veľká poľnohospodárska veľmoc. Veľká časť z rozpočtu na spoločnú poľnohospodársku politiku by putovala práve na Ukrajinu. Už dnes vieme, že poľnohospodárska politika zhltne takmer 40 percent rozpočtu EÚ,“ povedal Kovář.

Úniu by čakalo veľa zmien

Niektoré štáty upozorňujú, že by sa muselo zmeniť aj hlasovanie v Rade Európskej únie. Najmä to, ako sa vypočítava kvalifikovaná väčšina. Zmeniť by sa musel zrejme aj počet kresiel v Európskom parlamente. 

Ukrajina musí splniť aj kodanské kritériá, ktoré posudzujú demokraciu, ochranu menšín, slobodu médií či ľudské práva.

Vstup Ukrajiny do Únie môže preto podľa Kovářa trvať najmenej 10 až 15 rokov. Oslabovanie pravidiel prijímania nových členov a väčšiu flexibilitu, ktorú naznačil aj nemecký kancelár, však z dlhodobého hľadiska považuje za kontraproduktívne.

Brusel podporil aj kandidatúru Moldavska. Naopak, Gruzínsko musí podľa Komisie s reformami prísť ešte pred oficiálnym potvrdením kandidatúry.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál