Na hlavný obsah

Vynálezca takzvaných Poštolkových nohavičiek pre dojčatá sa narodil pred 105 rokmi

Mali zabezpečiť správny vývoj kĺbov.

Vynálezca takzvaných Poštolkových nohavičiek pre dojčatá sa narodil pred 105 rokmi
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Český ortopéd a vynálezca Ivan Poštolka sa narodil presne pred 105 rokmi –10. júna 1917 – v moravskom meste Uherský Brod. Jeho vynález tzv. Poštolkove nohavičky nosili preventívne bábätká takmer päťdesiat rokov, aby sa im zabezpečil správny vývoj bedrových kĺbov.

Ivan Poštolka sa ortopédii začal naplno venovať na bývalej I. ortopedickej klinike Lekárskej fakulty Univerzity Komenského (LF UK) na Hlbokej ulici v Bratislave, kde získal atestáciu samostatný odborník pre ortopédiu.

Celý život pôsobil na Slovensku

Ivan Poštolka pôsobil takmer celý život na Slovensku. Od svojich štyroch rokov žil v Bratislave. Po absolvovaní gymnázia študoval na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského (LF UK) v Bratislave, kde v roku 1943 promoval.

Neskôr bol všeobecným ortopédom v dnes už neexistujúcej nemocnici na Bezručovej ulici v Bratislave. Popri práci v ortopedickej ambulancii spolupracoval s novorodeneckým oddelením na vývoji niekoľkých nových abdukčných nohavičiek proti vykĺbeniu nožičiek u detí.

V praxi sa ujali tie najjednoduchšie, dodnes známe ako Poštolkove nohavičky, ktoré dojčatám fixovali nohy v širšej polohe. Tým sa zabránilo vykĺbeniam a predišlo možnej invalidite vo vyššom veku.

Získal svetový patent

Na „poštolky“ získal v roku 1964 svetový patent. Okrem toho mu udelili československý patent za rovnač vybočených palcov na nohách.

Navyše mu oficiálne miesta uznali vyše 30 zlepšovacích návrhov za ďalšie zdravotnícke pomôcky a postupy pri liečení ortopedických chorôb.

Za mnohostrannú prácu uznávaný lekár získal viaceré ocenenia a vyznamenania, napríklad titul zaslúžilý lekár (1983), titul zaslúžilý vynálezca s právom nosiť zlatý odznak (1977), Čestný zlatý odznak spolku invalidov (1981) alebo Zlatú medaiu za zásluhy od Slovenskej lekárskej spoločnosti (1987).

Ortopéd Ivan Poštolka zomrel 28. januára 1993 v Bratislave. Kolegovia oceňovali jeho široký rozhľad a geniálnu jednoduchosť riešenia ortopedických ochorení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko