Na hlavný obsah

Vyšetrovateľom NAKA ponúkli odškodné 52 eur za nezákonnú väzbu. Kritizujú to Matovič aj Fico

Štvorica požaduje nielen náhradu ušlej mzdy.

Päťdesiatdva eur ako náhrada za tri týždne nezákonnej väzby. Vyšetrovateľom NAKA Jánovi Čurillovi a Pavlovi Ďurkovi ju ponúklo ministerstvo spravodlivosti.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) aj koaličný poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí) to považujú za hanbu. Tentoraz sa k nim pridal aj Robert Fico (Smer-SD). Vyšetrovatelia sú aj naďalej obvinení z manipulácie vyšetrovaní.

Elitných vyšetrovateľov z tímu Očistec zadržala policajná inšpekcia minulý rok v septembri. Obvinili ich z ovplyvňovania vyšetrovaní. Okresný súd Bratislava III ich zobral do väzby.

Po troch týždňoch ich na slobodu prepustil bratislavský krajský súd s tým, že ich väzba bola neopodstatnená. Rezort spravodlivosti im za to teraz ponúka finančnú náhradu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Ministerstvo spravodlivosti ponúklo vyšetrovateľom NAKA Jánovi Čurillovi a Pavlovi Ďurkovi za tri týždne nezákonnej väzby odškodnenie 52 eur. Hanba,“ píše Matovič.

„Je úplne jedno, kto je vo väzbe, ale keď raz súd povie, že tá väzba je nelegálna, nezákonná, tak sa netvárme, že ideme urážať kohokoľvek, že mu ideme dať 2,47 eur na deň,“ uviedol Šeliga.

„To je výsmech, pretože taký vážny zásah do osobnej slobody, ako je väzba, bez ohľadu, čo si o týchto pánoch myslím, nemôže byť výsmešne kompenzovaný. Ale to je obraz, znovu pripomínam, pani (ministerky spravodlivosti Márie) Kolíkovej,“ pridal sa ku kritike Fico.

Vyšetrovatelia od ministerstva spravodlivosti požadujú náhradu ušlej mzdy, trov obhajoby a rovnako aj nemajetkovej ujmy. Pri každom z nich malo ísť o sumu okolo 30 000 eur. Ján Čurilla a Pavol Ďurka sa teraz obracajú na súd.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko