Na hlavný obsah

Vysoké ceny energií sú pre niektoré obce likvidačné

Pomoc obciam zatiaľ v pláne nie je.

Obce na Zemplíne hovoria, že zvýšené ceny energií nezvládnu. Kúrenie či svietenie im zdražie takmer štvornásobne. Na takéto ceny neboli pripravené a nevedia, či zvládnu základný chod obcí.

Obci Tovarné s takmer tisíc obyvateľmi sa podľa starostky zvýši cena za elektrinu o 360 %. Na rad príde výrazné šetrenie aj zvyšovanie nájmov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„V obci máme kamerový systém. Načo nám bude, keď nebude svietiť. Či sa potom nerozmôže kriminalita. Neviem si ani predstaviť, aký to bude mať dopad na samosprávu a našu obec. Pomaly sa blížime k tomu, že budeme na hranici existencie a likvidácie,“ hovorí Kvetoslava Mižáková (Smer-SD, SNS) starostka obce Tovarné.

Aj ďalším obciam v okrese Vranove prichádzajú nové zmluvy na energie. Zvýšenie cien je aj štvornásobné. Napríklad za vykurovanie zaplatia v Kladzanoch namiesto 10 000 až 40 000. Ak obce majú úspory, musia siahnuť na ne.

„Ak ten rezervný fond rozpustia na zvýšené náklady na energie, tak sa, samozrejme, zastavia europrojekty a projekty zo štátnych fondov, zastaví sa rozvoj,“ uviedol Daniel Lorinc predseda združenia miest a obcí vranovského regiónu.

Pomoc obciam zatiaľ v pláne nie je. Podľa ministra hospodárstva Richard Sulíka (SaS) by stačilo nebrať im doterajšie financie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny