Na hlavný obsah

Vysokohorské chaty by mali byť vďaka dotáciám ekologickejšie

Týkajú sa solárnych panelov či odpadov.

Zbojnícka chata dostala zelenú na osadenie fotovoltických panelov. Chatár to vníma ako prelomový krok k ekologizácii vysokohorskej chaty. Doteraz tam elektrinu vyrába dieslový agregát. Na zelenšie zdroje energie sa pripravujú všetky tatranské chaty.

„Moja ekologická doprava sú dve slúchadlá, ja si to nasadím, dám si tam zamilovanú hudbu a na krídlach lásky sa vznášam až na chatu aj s nákladom,“ povedal chatár spod Rysov Viktor Beránek.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Chatár Viktor Beránek aj jeho vysokohorskí nosiči sa na chatu pod Rysmi dostanú vždy len po svojich. Skriňu, ktorú mal pripevnenú na krošni, však aspoň na Popradské pleso vyviezol autom. Nebráni sa tomu, že by ho vymenil za elektromobil.

„No, keby boli dotácie, určite by som do toho šiel. Ale muselo by to byť aspoň 50 percent,“ konštatoval chatár.

„Už keď som zmieňoval o tom, že musíme skončiť so starými naftovými autami, tak som mal na mysli práve výzvy pre chatárov,“ priblížil minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO).

Minister životného prostredia vo Vysokých Tatrách avizoval aj dotácie na solárne panely, fotovoltiku, odpady či tepelné čerpadlá. Rezort už zelené výzvy pre chatárov pripravuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko