Na hlavný obsah

Výstavba kysuckej diaľnice opäť mešká

K nepostaveným úsekom chýbajú dokumenty.

Chýbajúce dokumenty posunú začiatok výstavby diaľnice D3 na Kysuciach. Podrobnejšiu kontrolu by mala zabezpečiť nová pracovná skupina. Zriadil ju rezort dopravy. Diaľnicu musí Slovensko dokončiť do konca roka 2029. V opačnom prípade hrozí, že Slovensko príde o peniaze z Bruselu.

Kolóny na Kysuciach hlásia dopravné servisy v rádiách každodenne. Zápchy sa v špičkách vyšplhajú aj na niekoľko hodín. Pomôcť má diaľnica D3, na ktorú si musia Kysučania opäť počkať.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Začiatkom roka vláda schválila nový harmonogram cestnej výstavby, ktorý hovorí vo výrazný neprospech diaľnice D3 a odsúva ju až na roky 2030,“ uviedol aktivista Iniciatívy D3 pre Kysuce Matej Fabšík.

Chýbajúce dokumenty

K nepostaveným úsekom kysuckej diaľnice chýbajú dokumenty. Takzvaná EIA – posudzovanie vplyvov na životné prostredie. A to aj napriek tomu, že Európska komisia na to upozorňovala už skôr.

„Už dávno sme mohli EIU mať. Stala sa paradoxná situácia, že máme v niektorých úsekoch dokumentáciu pre stavebné povolenie, ale nemáme štúdiu a EIU,“ upozornil minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina).

„Nechcem sa vyjadrovať k minulosti a vôbec sa nechcem vyjadrovať k manažérom alebo ľuďom, ktorí mali tieto veci v minulosti spravovať,“ dodal predseda predstavenstva Národnej diaľničnej spoločnosti Vladimír Jacko.

Rezort dopravy zriadil pracovnú skupinu, ktorá bude prípravu výstavby každomesačne kontrolovať. Tvoria ju zástupcovia ministerstva, európskej komisie, miestnych aktivistov a samospráv.

Ministerstvo dopravy po rokovaní na Kysuciach hovorí o novom termíne začiatku výstavby diaľnice, a to v roku 2026.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko