Na hlavný obsah

WHO varuje pred možným šírením opičích kiahní na letných festivaloch

Možnosť šírenia počas leta je vysoká.

WHO varuje pred možným šírením opičích kiahní na letných festivaloch
Hudobný európsky festival Sziget. Foto: TASR/AP

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v stredu (1. 6.) varovala pred možným ďalším šírením opičích kiahní na plánovaných festivaloch a veľkých podujatiach v Európe počas tohto leta. Informovala o tom agentúra DPA.

„Možnosť ďalšieho šírenia v Európe a inde vo svete počas leta je vysoká,“ uviedol vo vyhlásení regionálny riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge.

Zároveň však uviedol, že festivaly a oslavy plánované na najbližšie mesiace ponúkajú aj príležitosť „zvýšiť povedomie a posilniť ochranu jednotlivcov a komunít“ medzi mladými, sexuálne aktívnymi osobami a tými, ktorí sa pohybujú po celom svete.

Vírus môže postihnúť kohokoľvek

Podľa Klugeho doterajšie vyšetrovanie zistených prípadov opičích kiahní naznačuje, že prepuknutie šírenia tohto ochorenia v Európe sa datuje od polovice apríla.

Ďalej uviedol, že k rýchlemu prenosu choroby napomohlo zrušenie protipandemických opatrení vo väčšine Európy. Zdôraznil, že mnohé doterajšie prípady súviseli so sexuálnou aktivitou. Vírus však môže podľa neho postihnúť kohokoľvek.

Keďže sa vírus nešíril rovnakými cestami ako ochorenie COVID-19, rozsiahle opatrenia v oblasti verejného zdravia zavedené v dôsledku pandémie koronavírusu neboli podľa Klugeho potrebné. „Ale – a to je dôležité – stále nevieme, či budeme schopní úplne obmedziť jeho šírenie,“ dodal.

Opičie kiahne sa vyskytli vo viac ako 20 krajinách, ktoré nie sú pôvodnou oblasťou výskytu tohto vírusu. Väčšinu chorých hlásia z Európy. Potvrdili zatiaľ viac ako 300 prípadov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet