Na hlavný obsah

WHO vyzvalo krajiny na spoločný boj proti opičím kiahňam

Európa ostáva ohniskom nákazy.

WHO vyzvalo krajiny na spoločný boj proti opičím kiahňam
Vírus opičích kiahní pod mikroskopom. Foto: TASR/AP

Regionálny úrad Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu v stredu (15. 6.) vyzval na naliehavý spoločný boj proti šíreniu opičích kiahní a na spravodlivé rozdeľovanie vakcín. Informuje o tom agentúra DPA.

Európa zostáva ohniskom šírenia opičích kiahní, pričom tamojších 25 krajín hlásilo už vyše 1 500 prípadov tohto ochorenia, oznámil v stredu regionálny riaditeľ WHO pre Európu Hans Henri Kluge. To je približne 85 % z celkového počtu celosvetových prípadov, dodal.

„Rozsah tejto nákazy predstavuje skutočné riziko. Čím dlhšie sa vírus bude šíriť, tým ďalej sa dostane, a tým silnejšie sa uchytí v neendemických krajinách,“ uviedol Kluge a myslel tým krajiny, kde sa vírus až do mája tohto roka nevyskytoval vôbec alebo len zriedkavo.

Vírus využíva na šírenie také príležitosti, aké sa naskytnú. „Ale – a to je dôležité – musíme pamätať na to, že samotné opičie kiahne sa nespájajú so žiadnou konkrétnou skupinou (ľudí),“ upozornil Kluge.

Kluge tiež zdôraznil, že opičie kiahne by nemali byť dôvodom na rušenie podujatí počas nadchádzajúcej letnej sezóny. Leto s početnými akciami a festivalmi je podľa neho skôr príležitosťou na oboznamovanie verejnosti s informáciami o tomto ochorení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet