Na hlavný obsah

Z nerecyklovateľného plastu dokážu vyrobiť palivo

Tuhé alternatívne palivo v cementárenskom priemysle nahrádza uhlie.

Zníženie množstva plastov je jednou z priorít európskej environmentálnej politiky. V Banskej Bystrici spustili novú linku, ktorá z plastového odpadu dokáže vyrobiť tuhé alternatívne palivo (TAP) pre cementárne.

Ako poznamenal Lukáš Čierny z GreenTech Slovakia, odpad treba využiť do posledného gramu. „Ide o etikety či fľašky, ktoré nie sú vhodné na ďalšie materiálové zhodnotenie. Tieto odpady privážame z našej recyklačnej linky na stredisko tuhých alternatívnych palív.“

Pozrite si celú reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

Materiál ide následne do technológie, ktorá ho spracuje tak, aby bol jednoducho a ľahko použiteľný.

Využívajú aj popol

Špecifikom podľa Juraja Číža zo spoločnosti ecorec Slovensko je aj využitie popola, ktorý ostane po spracovaní. Ten taktiež vstupuje do výroby cementu.

Priblížil, že popol je látka, ktorá výborne zapadá do chemickej matrice cementu. „Môžeme tak povedať, že využívanie alternatívnych palív v cementárňach je nielen energeticky veľmi efektívne, ale dochádza aj k recyklácii popola,“ vysvetlil pre televízny regionálny magazín Regina.

Podľa Číža je dôležité nastaviť slovenskú legislatívu tak, aby sa odpady dali do maximálnej miery využiť. Myslí si, že náklady na skládkovanie by mali postupne stúpať tak, aby obyvatelia i firmy mali motiváciu dávať odpady na ekologicky vhodnejšie riešenia.

„Treba si uvedomiť, že nerozprávame o odpade, ale o surovine, ktorá má celospoločenský význam. Najmä teraz, keď je veľký dopyt po alternatívnych palivách, či už náhrady za uhlie, alebo plyn,“ uzavrel Čierny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny