Na hlavný obsah

Začal sa proces s bývalou sudkyňou. Tá obvinenia z korupcie odmieta

Obžaloba hovorí o úplatkoch za rozsudky na želanie.

Dvanásť až dvadsaťpäťtisíc eur. To sú sumy, za ktoré sa na Krajskom súde v Žiline mali kupovať rozhodnutia. Úplatky za rozsudky na želanie už priznali viacerí ľudia z korupčnej schémy. Obžalobe čelí aj niekdajšia šéfka krajského súdu v Žiline – Eva Kyselová. Svoju vinu popiera.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Veľmi vítam, že sa orgánom činným v trestnom konaní podarilo v podstate odkryť ďalšie ohnivko v tejto korupčnej reťazi v slovenskej justícii,“ vyhlásil Peter Jenčík, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

Takto komentoval zatknutie dvoch sudkýň Žilinského krajského súdu. Jednou z nich bola jeho bývalá šéfka Eva Kyselová. Podľa obžaloby mala v niektorých prípadoch za úplatky zmierňovať tresty, vrátiť prípad nižšiemu súdu, alebo dotyčného úplne oslobodiť.

„Je obžalovaná z pokračovacieho zločinu prijímania úplatku formou spolupáchateľstva,“ priblížila Katarína Kudjáková, hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu.

Kolegyňa sudkyne Kyselovej, Mária Urbanová, sa k ohýbaniu práva za úplatky, priznala. Rovnako tak spravil aj sprostredkovateľ úplatkov František Tóth a sudca Pavol Polka, ktorý sa priznal k podplácaniu svojich kolegov.

Všetci vyviazli s podmienečným trestom a finančnými pokutami. Obžalovaná Eva Kyselová však svoju účasť v korupčnej chobotnici, odmieta.

V prípade dokázania viny jej hrozí 12 rokov za mrežami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko