Na hlavný obsah

Zásobníky členských krajín EÚ majú byť do zimy plné na 80 percent

Schválili to ministri energetiky.

Zásobníky členských krajín EÚ majú byť do zimy plné na 80 percent
Ilustračná snímka- plynárne. Foto: RTVS

Ministri energetiky Európskej únie (EÚ) schválili, že zásobníky plynu v členských krajinách majú byť do začiatku najbližšej zimy naplnené minimálne na 80 %. Na svojom pondelkovom (27. 6.) stretnutí v Luxemburgu formálne prijali príslušný návrh Európskej komisie (EK).

Cieľom tohto opatrenia je zabezpečenie využitia kapacít zásobníkov a ich solidárne rozdelenie medzi členskými štátmi. Podľa nariadenia sa majú plynové zásobníky v členských štátoch EÚ do 1. novembra naplniť minimálne na 80 %, na budúcu zimu až na 90 %. EÚ sa chce pokúsiť, aby spoločne tento rok dosiahla naplnenosť podzemných zásobníkov na 85 % celkových kapacít.

Keďže zásobníkové kapacity sú v jednotlivých členských štátoch veľmi rozdielne, môžu si štáty s menšími kapacitami započítať aj zásoby skvapalneného plynu (LNG) alebo alternatívnych palív.

Pre krajiny, ako je napríklad Rakúsko, ktoré má v pomere k svojej domácej spotrebe nadmerné zásobníkové kapacity, platí povinnosť naplniť zásobníky minimálne na 35 % priemernej ročnej spotreby za uplynulých 5 rokov.

Naopak, štáty, ktoré nedisponujú dostatočnými zásobníkovými kapacitami, si musia uložiť v iných krajinách EÚ 15 % zo svojej priemernej ročnej spotreby.

Nové nariadenie tiež počíta so sprísnením kontroly prevádzkovateľov zásobníkov zo strany členských štátov. Tým sa má zabrániť potenciálnemu vonkajšiemu vplyvu na kritickú zásobníkovú infraštruktúru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet