Na hlavný obsah

Zdravotné sestry by si mali platovo prilepšiť. O koľko a odkedy sa však zatiaľ nevie

Rezort reaguje na nedostatok sestier.

Zdravotné sestry by si mali platovo prilepšiť. O koľko a odkedy sa však zatiaľ nevie
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Po tom, ako museli nemocnice niektoré oddelenia zatvoriť pre nedostatok zdravotných sestier, ministerstvo zdravotníctva reaguje. Rýchlu stabilizáciu personálu chce dosiahnuť zvýšením ich platov. Rezort však zatiaľ nevie, ako platy porastú a ani odkedy.

Aby sa Slovensko dostalo na európsky priemer, potrebuje približne o 15 000 sestier viac než má v súčasnosti, priznáva ministerstvo zdravotníctva. Slovenská komora sestier však hovorí, že problém je väčší.

„Podľa posledných štatistík OECD nám chýba v systéme slovenského zdravotníctva 18 000 sestier,“ uviedol riaditeľ Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) Lukáš Kober.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ministerstvo zdravotníctva chce preto mzdy sestier zvýšiť. Vníma to ako krátkodobé opatrenie na rýchlu stabilizáciu personálu. Ktorým sestrám chce pridať a o koľko rezort nateraz nespresnil.

„Nemôžem momentálne vzhľadom na našich partnerov, s ktorými rokujeme, a vzhľadom na to, že nemáme ešte výsledky, povedať konkrétne čísla. Ale je to jedna z priorít ministerstva zdravotníctva,“ uviedla štátna tajomníčka rezortu Lenka Dunajová Družkovská.

Personálna kríza sa dotkla napríklad Národného onkologického ústavu. Pre nedostatok sestier zatvoril oddelenie pre pacientky po operácii nádorov prsníkov. Náborovým príspevkom a ani rekondičným pobytom sa zatiaľ zatraktívniť povolanie nedarí. Podľa SKSaPA treba hľadať motiváciu inde.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko