Na hlavný obsah

Zelenskyj: Ukrajina nie je most ani nárazník medzi Západom a Ruskom

Kandidátsky štatút Ukrajiny na členstvo v EÚ vidí ako bod obratu.

Zelenskyj: Ukrajina nie je most ani nárazník medzi Západom a Ruskom
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj privítal v piatok (24. 6.) vo videopríhovore kandidátsky štatút Ukrajiny na členstvo v Európskej únii ako bod obratu.

„Ukrajina nie je most, nie je vankúšom medzi Západom a Ruskom, nie je nárazníkom medzi Európou a Áziou, nie je sférou vplyvu, ani sivou zónou, ani tranzitnou krajinou,“ povedal Zelenskyj.

Ukrajina je „budúcim rovnocenným partnerom pre najmenej 27 členských štátov EÚ“, dodal s tým, že už nie je „treťou krajinou“, ale stane sa členom Európskej únie.

Toto rozhodnutie lídrov EÚ vo štvrtok (23. 6.) na samite v Bruseli zmení dejiny, povedal vo videu predseda ukrajinského parlamentu Ruslan Stefančuk.

„Nemôžeme zmeniť zemepis. Rusko bude ďalej naším susedom. Ale v tomto prípade dejiny porazili zemepis,“ dodal.

Ukrajina má ako kandidátska krajina nové šance, uviedol ukrajinský premiér Denys Šmyhal – napríklad aj „prístup k programom finančnej pomoci EÚ“.

Šmyhal vyjadril nádej, že Ukrajine prinesie kandidátsky štatút nové investície a pracovné miesta. „Odteraz už náš štát nebude len zavádzať do praxe európske skúsenosti, ale môže tiež ovplyvniť priemyselnú politiku Európskej únie,“ vyhlásil a proces začlenenia Ukrajiny do EÚ označil za nezvratný.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet