Na hlavný obsah

Zemplínčania zasiahnutí škodlivinami z Chemko Strážske majú nárok na odškodné

Vyplýva to z právnej analýzy.

Zemplínčania zasiahnutí škodlivinami z Chemko Strážske majú nárok na odškodné
Nezabezpečené sudy s PCB látkami. Foto: TASR

Obyvatelia Zemplína, ktorým PCB (polychlórované bifenyly) látky z Chemko Strážske poškodili zdravie či majetok, majú právo na odškodnenie. K novým výsledkom právnej analýzy sa prikláňa aj ministerstvo životného prostredia.

Analýza vznikla na Trnavskej univerzite na podnet europoslanca Martina Hojsíka (Progresívne Slovensko). „Na základe analýzy človek nemusí dokazovať, že má je vysokú hladinu PCB a že pochádzajú z Chemka. Situácia je taká zlá, že všetci, ktorí žijú v tomto regióne, sú postihnutí,“ uviedol Hojsík.

Polychlórované bifenyly nie sú ani po desaťročiach od skončenia ich výroby zasanované. Do prostredia unikajú zo štyroch potvrdených lokalít. To, že štát doteraz neurobil, čo mal, pripúšťa aj ministerstvo životného prostredia.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podľa ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO) by odškodnenie pre ľudí malo byť konkrétne, napríklad dotovaním ceny vody. „Ak sa naozaj preukáže to, čo doteraz vieme o lokalite, tak studne treba uzavrieť a prípadné zalievanie realizovať z vody, ktorá neškodí. Pre mnohých, ktorí nemajú peniaze, to však môže byť úplne zničujúce,“ myslí si Budaj.

Viaceré štúdie už potvrdili, že polychlorované bifenyly sú vo všetkých zložkách životného prostredia. Ich koncentrácia klesá veľmi pomaly a ovplyvňuje to hlavne zdravotný stav.

Podobná analýza na Slovensku ani v Európskej únii doteraz nebola. V regióne zisťujú, koľko ľudí by sa k hromadnej žalobe pridalo. Hlavným cieľom je však vytvoriť tlak na štátne orgány, aby začali s čistením zamoreného regiónu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny